Dat stelt althans Bob Parsons, directeur van provider Godaddy.com. Volgens hem konden providers, voor het begin van de zogeheten Landrush-fase waarbij de registratie voor iedere EU-burger open ging, een nep-registrar aanmaken.

Providers hebben toegang tot een database bij Eurid waarbij elke registrar evenveel kans heeft om .eu-domeinnamen aan te vragen.

Volgens Parsons hebben diverse providers nep-bedrijven aangemeld als registrar om zo meer kans te maken op het registreren van .eu-domeinnamen. "Deze nieuwe spook-registrars zijn gecreëerd om de .eu-landrush te kapen", aldus Parsons. Hierdoor maakten de providers meer kans om hun registraties erdoor te krijgen.

Het percentage geslaagde .eu-registraties wordt door hostingproviders vaak genoemd als soort graadmeter van hun succesvolle optreden.

Bloemen

Eurid telt nu ruim 1500 registrars. In de lijst met providers zijn diverse bedrijven met bijna identieke namen en adressen. Parsons noemt als voorbeeld tien Duitse bedrijven die allen zijn vernoemd naar bloemen of planten en allen hetzelfde adres en telefoonnummer in Starnberg hebben. De bedrijven hebben namen als Dahlia-europe, Aster-europe, Nectarine-europe en Begonia-europe. De websites van deze bedrijven zijn ook identiek.

Na zijn bevindingen heeft Parsons Eurid gevraagd de registratie te bevriezen totdat alle spook-registrars eruit gefilterd zijn. De door hen geclaimde namen zouden weer vrijgegeven moeten worden, vindt Parsons.

Eurid weigert gehoor te geven aan Parsons' verzoek. Een woordvoerder van Eurid ontkent alle beschuldigingen. "Eurid doet alleen zaken met geaccrediteerde registrars die direct zaken doen met de persoon die de domeinnaam heeft aangevraagd. Niet met tussenpersonen of bedrijven die handelen uit naam van een ander bedrijf."