De komende jaren blijven nieuwe smartphones naast 4G, GSM en 3G gebruiken om te kunnen bellen, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Providers zien maar weinig in het overstappen op spraak via LTE, omdat ze al een schakelsysteem hebben waardoor mensen overstappen van bijvoorbeeld 3G op 4G zodra ze van internet gebruikmaken.

Nut van spraak via 4G

Bellen over 4G is momenteel niet mogelijk, omdat LTE niet circuitgeschakeld is, maar pakketgeschakeld. Providers gebruiken daarom Circuit Switched Fall-Back (CSFB), waarbij 4G-gebruikers worden teruggeschakeld naar 2G/3G om telefoongesprekken af te handelen. Dat schakelsysteem werkt prima en daarom zien providers het nut niet zo in van spraak via LTE.

Analisten verwachten dan ook dat spraak over LTE geen grote vlucht gaat nemen. Voice-over-LTE (VoLTE) wordt momenteel vooral in Azië uitgerold. De succesvolle inzet van VoLTE in Zuid-Korea zal andere providers over de streep trekken om de spraaktechnologie in te zetten, denken verschillende analisten. Telecomleverancier Ericsson vindt dat Zuid-Korea heeft laten zien dat het systeem efficiënt werkt en daarom is er meer interesse voor gekomen.

Uitrol volgt later

Veel apparaten die nu op de markt zijn in Europa zijn nog niet compatibel met VoLTE en daarom vindt een directeur van de toonaangevende provider TeliaSoneria dat de tijd nog niet rijp is voor een Europese uitrol van spraak via 4G. Uitfaseren van oudere netwerken, bijvoorbeeld GSM-netwerken die sinds de jaren 90 dienstdoen, zit er dan voorlopig ook nog niet in.

Branchevereniging Global mobile Suppliers Organisation (GSA) heeft net nieuwe cijfers bekendgemaakt over de wereldwijde uitrol van LTE en bevestigt dat de meeste fabrikanten toestellen uitrusten met een antennearray die gebruik maakt van de 2,6 GHz-band. Daarna volgen de in Nederland populaire 1800 en 800 MHz-banden. De 900 en 850 MHz-banden worden een stuk minder ingezet.