Telco's liepen in 2011 13,9 miljard dollar aan inkomsten mis omdat hun klanten afstappen van sms. Volgens onderzoeksbureau Ovum zorgt de populariteit van sms-alternatieven als Whatsapp voor een flinke daling in de inkomsten. Voorheen waren belminuten en sms-kosten een belangrijke bron van inkomsten voor de providers, die moeten nu op zoek naar alternatieve bronnen van inkomsten.

“Social Messaging heeft de traditionele diensten verstoord en de inkomsten van providers op dit gebied zullen onder steeds meer druk komen te staan", zegt onderzoeker Neha Dharia in het persbericht. Volgens haar moeten de telco's de samenwerking zoeken met de ontwikkelaars van social messaging-applicaties om een voet aan de grond te houden in de markt voor berichten.

'Veranderend consumentengedrag'

KPN kondigde vorig jaar als eerste grote provider aan dat de prijzen omhoog moeten. In het vierde kwartaal van 2011 zag het bedrijf een verdere daling van de omzet uit mobiele diensten, stelt het bedrijf in de aankondiging van de jaarcijfers.

Volgens KPN is dit een “gevolg van concurrentiedruk en het veranderend klantgedrag, waarbij klanten steeds vaker gebruikmaken van social media en apps (=dataverkeer) en minder van traditionele voice- en sms-diensten." Webwereld heeft ook Vodafone om een reactie gevraagd op het Ovum-rapport, die provider was niet onmiddellijk in staat te reageren.

Mobiele data explodeert

De bevindingen van Ovum worden onderschreven door cijfers van marktonderzoeker Allot. Dat bedrijf levert wereldwijd diensten aan providers. Volgens de onderzoekers van Allot groeide het verkeer van VoIP en berichtendiensten met 114 procent in de tweede helft van 2011. De marktvorser becijfert zelfs een stijging van 234 procent aan mobiel breedbandverkeer over heel 2011

Deze cijfers bevestigen volgens Allot nog eens de neergang aan inkomsten uit bel- en sms-verkeer die zichtbaar is bij veel providers wereldwijd. Het grootste aandeel aan mobiel berichtenverkeer is afkomstig van Facebook Messenger. Die berichtendienst is verantwoordelijk voor 22 procent van het instant message-verkeer op mobiele netwerken. Daarna volgt Whatsapp dat voor 16 procent van dat verkeer verantwoordelijk is.