De minister van Economische Zaken heeft daarvoor het nummerplan voor IMSI-nummers gewijzigd. Het IMSI-aboneenummer, waaruit onder meer de provider en diens abonnee worden geïdentificeerd wordt nu IMSI-gebruikersnummer, zo is gepubliceerd in de Staatscourant. Het gevolg is dat simkaarten niet meer hoeven te worden uitgegeven door providers, zo meldt Computerworld.

Apple vervult stuk providerrol

De provider leverde in de oude situatie het IMSI-nummer via de simkaart. In het nieuwe plan is dat niet meer nodig, waardoor simkaarten niet meer verbonden zijn aan een specifieke provider. Dat is momenteel vooral handig in het bedrijfsleven, omdat als een organisatie van provider wisselt, de inventaris aan M2M-machines niet hoeft te worden uitgerust met simkaarten.

Nederland is het eerste en daarom momenteel enige land ter wereld dat dit doet. Als ook andere landen dit voorbeeld volgen, dan zou bijvoorbeeld de kaart in alle landen gebruikt kunnen worden, zonder dat daar roamingkosten aan zijn verbonden. Een Apple of Samsung zou de nieuwe IMSI-code kunnen leveren met het toestel, omdat dit niet meer abonneegebonden is.