Volgens het ANP wordt het internet later vanmiddag tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Denemarken zeer traag, ook het pin-verkeer zou last kunnen hebben van vertragingen. Dit zou ook al gebeurd zijn tijdens de Olympische Spelen in Peking waar de waterpolofinale van de Nederlandse dames veel online-bekijks trok.

Topdrukte

Destijds keken er 100.000 mensen naar de stream, deze keer kijken er waarschijnlijk 120.000 voetballiefhebbers naar de NOS-livestream van de WK-wedstrijd. Dat aantal van 120.000 is gebaseerd op de capaciteit die de NOS naar eigen zeggen maximaal aankan. Dit leidt ertoe dat media als GeenStijl de conclusie trekken dat de NOS 'het internet gaat slopen'.

De Nederlandse providers moeten daar een beetje om lachen. Uit een korte rondgang van Webwereld blijkt dat de internetaanbieders zich helemaal geen zorgen maken over een vertraging van het hele Nederlandse internet. Sterker nog: iedereen kan gewoon zo blijven surfen als hij gewend is. Het wordt net alsof er geen WK-wedstrijd gestreamd wordt vanmiddag.

'Het gaat niet ontploffen'

"Het gaat niet ontploffen", stelt een woordvoerder van XS4ALL gerust. "Als er dingen vast gaan lope,n dan gaan er op lokaal niveau dingen vastlopen." De woordvoerder doelt op de netwerken binnen bedrijven. Die zijn niet berekend op het met zijn tienen tegelijkertijd video te kijken. "Het internet zelf gaat daar geen last van hebben."

Ook UPC denkt dat er weinig hinder wordt veroorzaakt door de WK-streams. Ook deze provider denkt dat er wellicht problemen gaan komen bij bedrijfsnetwerken. "Maar sowieso voor de consumentenmarkt zien wij geen enkel probleem", aldus de zegsman. Hij denkt dat de berichten ook eerder gaan over de eigen capaciteit van de NOS. De publieke omroep heeft al gezegd maximaal 120.000 mensen naar de stream te laten kijken. Wie te laat komt, heeft pech.

Gaat al jaren goed

"Bij ons gaat het al jaren goed, we hebben voldoende capaciteit voor mensen die thuis de beelden willen zien", aldus de kabelprovider. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren met het internet tijdens de wedstrijd dan legt UPC het naar eigen zeggen graag uit. "Wij zijn er klaar voor in ieder geval."

Update 11:18 uur: Internetprovider Ziggo sluit zich aan bij XS4ALL en UPC. Als er al een probleem ontstaat, gebeurt dat bij de mediaserver van de NOS. "Wij verwachten geen problemen voor de thuisgebruikers", vertelt een woordvoerder aan Webwereld.

Update 11:43 uur: Ook KPN bevestigt de inschatting van de andere providers en kan zich daar "volledig bij aansluiten". Volgens KPN is het de vraag hoeveel mensen om half twee vanmiddag online gaan om de wedstrijd te kijken. "Maar dat de rest van het internet daar onder zou gaan lijden, dat is natuurlijk lastig te voorspellen, maar dat zou niet de bedoeling moeten zijn", aldus een zegsman van KPN.