Sony heeft de upgrade dinsdag gepubliceerd. De webbrowser ondersteunt met de nieuwe firmware flash-inhoud die compatible is met Macromedia Flash 6, maar Sony geeft aan dat niet alle functies beschikbaar zijn. De podcast-ondersteuning is ook uitgebreid. Voorheen konden alleen rss-gebaseerde podcasts worden afgespeeld, maar nu kunnen podcasts ook gedownload en opgeslagen worden op een geheugenstick. Verder kunnen met de nieuwe firmware aac-geluidsbestanden worden afgespeeld.

Ten slotte biedt de upgrade ondersteuning voor de location free tv-player. Hiermee kunnen streaming videobeelden worden bekeken op de Playstation Portable. Daarvoor is de LF-PK1-unit nodig. Hiermee worden films en televisiebeelden gestreamd op internet, waarna deze met een lftv-compatible apparaat, zoals de Playstation, te bekijken zijn. Het apparaat is al verkrijgbaar in de Verenigde Staten en is vanaf mei te koop in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. In Amerika kost de LF-PK1 350 dollar (circa 281 euro). Hoeveel het apparaat in Nederland zal gaan kosten is nog niet bekend.

De softwareondersteuning voor Location Free TV komt ook beschikbaar voor Macs. Sony is met software-ontwikkelaar Kaga een overeenkomst aangegaan voor het omzetten van de code naar Mac OS X. Sony verwacht dat de software ook zal worden aangepast voor Windows Mobile en andere mobiele besturingssystemen, zo meldt Reghardware.

Hoewel Sony de nadruk legt op de nieuwe mogelijkheden van de upgrade, is ook de veiligheid aangescherpt. Een lek in het spel GTA: Liberty City Stories, dat hackers de mogelijkheid biedt om zelfgemaakte programma's op de PSP te laten draaien vanaf de geheugenstick, is nu niet meer te gebruiken.