Het Amerikaanse gadgetblog Gizmodo heeft een video geplaatst van een computer die opstart in OS X. Het filmpje zou afkomstig zijn van een lezer van het blog. Om eventuele twijfel weg te nemen, laat de video tevens zien dat de monitor met de pc verbonden is - en dus niet stiekem is aangesloten op een Mac.

Psystar zorgde twee weken geleden voor een korte media- en bloghype toen bleek dat de firma computers verkocht met OS X al geïnstalleerd. Er ontstond echter al snel twijfel over de echtheid van de aanbieding. Psystar bleek na enkele dagen zijn bankrekening kwijt te zijn geraakt en veranderde tweemaal van adres.

Updaten niet mogelijk

Volgens de licentievoorwaarden mag OS X alleen op hardware van Apple zelf draaien. Apple computers beschikken daarom over een speciale beveiligingschip, de trusted platform module (tpm) die voorkomt dat de software op andere computers wordt geïnstalleerd. Programmeurs, verenigd in het Osx86 project, hebben deze beveiliging gekraakt.

De Psystar machine blijkt echter geen volledig alternatief voor echte Mac. De software-update dienst blijkt niet te werken, waardoor gebruikers niet kunnen beschikken over beveiligingspatches.