Psystar, een IT-bedrijf uit Miami, biedt de OpenMac voor 399 dollar als een uit pc-onderdelen samengestelde 'Mac', zo meldt MacRumors.

'Hardware monopolie'

Hiermee is de OpenMac 33 procent goedkoper dan de Mac mini, het instapmodel van Apple, terwijl ook sommige specificaties gunstiger zijn. Zo bevat de Mac-kloon een 2,2GHz Intel Core 2 Duo-processor en 2GB geheugen, tegenover een 1.83GHz processor en 1GB geheugen voor de Mac Mini.

Producent Psystar wil met de OpenMac het 'hardware monopolie' van Apple openbreken. Het systeem kan ook worden geleverd met het Leopard-besturingssyteem erop geïnstalleerd. Dankzij de EFI V8-emulator is het mogelijk om de Leopard-kernel rechtstreeks van DVD uit de Apple-winkel te installeren, hoewel er dan nog wel enkele drivers moeten worden toegevoegd om alles goed te laten verlopen.

Kloon

De Psystar zou daarmee de eerste officiele Apple-kloon zijn, een computer die dezelfde functionaliteit biedt als het origineel. Wat we nu beschouwen als 'Windows-pc's' zijn van origine klonen van de IBM pc. Waar Microsoft het succes van Windows grotendeels te danken heeft aan de brede beschikbaarheid van hardware. Apple heeft zich altijd verzet tegen klonen omdat het dan de kwaliteit beter zou kunnen bewaken.

Verkooppraatjes

MacRumors waarschuwt dat de OpenMac nog niet is getest en dat het hier dus vooralsnog slechts om verkooppraatjes gaat. De technologie schijnt te zijn afgeleid van het osx86project, waardoor hobbyisten het Mac OS X op hun pc's kunnen installeren.

Het concept van Psystar zal zeker Apples aandacht trekken, aangezien dit gebruik van Leopard in strijd is met de End User License Agreement (EULA) van het besturingsprogramma. De site van producent Psystar slecht bereikbaar.