De aanklacht van Psystar is het antwoord op de rechtszaak die Apple recentelijk tegen de computerbouwer begon wegens het schenden van zowel de licenties als het auteursrecht en handelsmerk van Apple.

Psystar verkoopt desktopcomputers die draaien op Mac OS X. Psystar zette de pc's in eerste instantie op de markt als OpenMacs, maar veranderde dat wijselijk in OpenComputer. Maar het mocht niet baten. Het bedrijfsmodel was tegen het zere been van Apple, die claimt dat zijn licenties niet toelaten dat zijn besturingssysteem draait op computers van andere fabrikanten. Cupertino sleepte Psystar voor de rechter.

Monopoliepraktijk

Nu slaat Psystar echter terug. Het bedrijf uit Miami gaat Apple aanklagen omdat Apple's koppeling van zijn hardware en besturingssysteem een concurrentiewerende strategie is. Psystar baseert zich hierbij op twee Amerikaanse anti-monopoliewetten: de Sherman Antitrust Act en de Clayton Antitrust Act, meldt CNet.

Ondertussen heeft zich een tweede 'Mac-kloner'op de markt aangediend, Open Tech. Dat bedrijf denkt een juridische oorlog met Apple te kunnen ontlopen door Mac OS X apart bij de hardware mee te leveren.