De federale recherche (FBI) had zes weken nodig en een permanent onderzoeksteam van meer dan twintig rechercheurs om de hackers te achterhalen die herhaaldelijk binnendrongen op de computers van het ministerie van defensie. Het Pentagon maakte vorige week melding van de aanvallen op zijn netwerk.

Uiteindelijk werden de daders gevonden in Cloverdale, een stadje met 5500 zielen in de buurt van San Francisco.

Het bleek te gaan om twee tieners van 15, 16 jaar. Omdat ze minderjarig zijn werden ze niet gearresteerd. Wel werd hun apparatuur – computers, software, printers en modems – in beslag genomen. Eén van de jongens werd volgens een plaatselijke krant op het heterdaad betrapt toen hij in het systeem van het ministerie rondsnuffelde.

De hackers uit Cloverdale maakten gebruik van een lokale provider, Netdex Internet Services, om in te breken bij computersystemen van de overheid. De provider merkte in januari de hackers in zijn eigen netwerk op en waarschuwde de politie en het Computer Emergency Response Team van de Carnegie-Mellon University in Pittsburgh.

Volgens de beheerders van Netdex bedienden de tieners zich van verfijnde hackerstechnieken, terwijl ze tegelijkertijd enorme beginnersfouten maakten. De provider heeft het vermoeden dat de jongeren hun kennis van anderen hebben gekregen en dat er mogelijk "volwassen" experts achter de aanvallen op het Pentagon zitten.

De FBI zet het onderzoek naar de computerinbraken voort.