Zelf heb ik dat aan den lijve ondervonden. Ik heb slaapapneu. Tijdens mijn nachtrust haal ik 53 keer per uur geen adem. Daar merk ik zelf niets van. Mijn vrouw daarentegen wel. Volgens haar raast er elke nacht een F16 vliegtuig met flinke motorpech door onze slaapkamer.

Via de longarts heb ik een CPAP-apparaat voorgeschreven gekregen. Een masker dat gekoppeld is aan een soort stofzuiger. Het apparaat zuigt alleen geen lucht, maar blaast met windkracht 10 lucht in mijn longen zodra ik weer eens naar adem snak. Helaas biedt dit apparaat mij geen oplossing. Ik slaap heel slecht en mijn vrouw noemt me inmiddels Darth Vader. De intimiteit is voorgoed voorbij. Noodgedwongen ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Via verschillende fora werd ik geattendeerd op een slaapbeugel. Mensen die ik niet ken, delen online hun ervaringen met mij. Zonder dat er geld aan te pas kwam, kreeg ik prima tips. Deze waardevolle adviezen zijn simpelweg goed bedoeld. En belangrijker nog, bieden mij een slaapbeugel die bijzonder goed werkt.

Inmiddels deel ik mijn ervaringen ook online. Verder ondersteun ik de Quantified Self trend. Het is mijn manier van terugbetalen aan de community. Ik sta hierin niet alleen. Via websites als PatientsLikeMe en applicaties als SleepCycle houden patiënten, dokteren, verpleegkundigen en verzekeringsbedrijven elkaar op de hoogte, geven tips en beoordelen slaapapparaten. En zo worden al dan niet dodelijke ziektes verholpen.

Nieuwe inzichten

Recentelijk riep Tim Berners-Lee, uitvinder van het World Wide Web in een interview met de Guardian lezers op hun data van Google en Facebook op te vragen en te delen. Volgens Berners-Lee weten computers en smartphones enorm veel van ons. Ze weten wat we lezen, welke afspraken we maken, met wie, waar en waarover. Al deze ruwe data betekent op zichzelf niets. Gefilterd, gecombineerd en geanalyseerd leidt deze data tot informatie en intelligentie. Nieuwe inzichten die de mensheid verder helpt in haar evolutie.

Tijdens één van zijn laatste presentaties stond Steve Jobs letterlijk voor een kruispunt. Op het grote doek achter hem werd een wegwijzer met twee richtingen geprojecteerd. Die van technologie en kunst. Jobs zei hierover: “That it's technology married with liberal arts, married with the humanities, that yields us the result that makes our hearts sing. And nowhere is that more true than in these post-PC devices."

We zijn nu in het Post PC tijdperk beland, waarbij technologie steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, als het ware onzichtbaar wordt. Het directe gevolg van deze ontwikkeling is dat interfaces tussen de fysieke en digitale wereld vervagen. De bewegingssensoren van Microsoft's Kinect, de stemherkenningssoftware van Apple's Siri, de kunstmatige intelligentie van IBM's Watson, het uitlezen van hersengolven en de uitbreiding van ons gezichtsvermogen met Google's Project Glass zijn voorbeelden van hoe de digitale realiteit letterlijk onder onze huid kruipt en onze zintuigen versterkt. Het is de humanisering van technologie.

Kansen of bedreigingen

Cyborg-antropologe Amber Case onderzoekt de manier waarop mensen en techniek op elkaar inwerken en samen evolueren. “The most successful technology gets out of the way and helps us live our lives. And really, it ends up being more human than technology, because we're co-creating each other all the time", aldus Amber Case.

Technologie geeft de mogelijkheid ons met elkaar te verbinden op een totaal andere manier. Een manier die voorheen niet mogelijk was. Tijd, ruimte en taal zijn niet langer onoverkomelijke barrières om elkaar op een efficiënte en effectieve manier te helpen. Dus sta open voor de kansen van informatiedeling in plaats van alleen maar bedreigingen te zien. Voor mij is publiek de nieuwe default! Uiteindelijk maakt dit ons leven nog beter.

Sander Duivestein is trendwatcher bij Sogeti's VINT