Het is voor het eerst dat het grote publiek inspraak krijgt in de regulering van internet en het functioneren van de ICANN, zo meldt The Register. De Amerikaanse overheid moet in september het contract met de ICANN verlengen, maar wil voor die tijd informatie van het publiek hebben over het functioneren van de organisatie en welke richting deze in de toekomst moet inslaan. Iedereen kan deelnemen door een e-mail te sturen naar [email protected] Tot vrijdag kan men commentaar leveren.

De verwachting is dat er zeer veel reacties zullen komen, zeker doordat de neutraliteit van internet de afgelopen maanden een heet onderwerp was. Volgens het principe van neutraliteit van internet moet elke internetsite hetzelfde behandeld worden. Zonder deze neutraliteit kan een internetaanbieder bepalen dat de zoekmachine van Yahoo veel beter bereikbaar is dan de zoekmachine van bijvoorbeeld Google. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde begin juni tegen de neutraliteit van internet.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) is wereldwijd verantwoordelijk voor domeinnamen en daarmee voor het onderhoud aan de dertien rootservers waar domeinnamen aan numerieke ip-adressen worden gekoppeld.