De NOS heeft deze week alle podcasts van Met Het Oog Op Morgen weggehaald. Het cultuurprogramma Kunststof biedt alleen de podcasts van een week aan. Oudere uitzendingen zijn niet langer te downloaden. Bij de VPRO wordt overwogen om alle podcasts offline te halen. "We vinden dat we als omroep met een formeel standpunt moeten komen," aldus een woordvoerder.

Broadcast Magazine meldt vandaag dat de KRO facturen van meer dan 10.000 euro heeft ontvangen, onder meer voor programma's waarin totaal geen muziek voorkomt. Ook bij de VPRO gaat het soms om podcasts waar maar heel weinig muziek op staat.

Begin dit jaar heeft de NVPI een bedrag van 135 euro per maand per podcast voor de omroepen vastgesteld. "We hebben telkens aangedrongen op overleg," zegt NVPI-directeur Paul Solleveld tegen Webwereld. "Alleen we hoorden maar niks. Met andere stations, zoals Kink FM of Radio 538, is alles keurig geregeld."

De NVPI loopt met de rekeningen, die zijn verstuurd via naburige rechtenorganisatie SENA in Hilversum, volgens de publieke omroep vooruit op de uitslag van een omroepbreed overleg. Woordvoerder van de Publieke Omroep Jeroen Wassenberg verwacht binnen twee weken duidelijkheid. "Die rekeningen hebben het overleg natuurlijk wel versneld."

Volgens Solleveld hebben de omroepen het besluit eindeloos voor zich uitgeschoven. "Er valt met ons ook bijvoorbeeld heel goed praten over een archieffunctie, waarbij je niet voor elke podcast apart zou moeten betalen. Maar de boot is telkens afgehouden. En dat terwijl we in Nederland namens rechthebbenden collectief toestemming kunnen geven voor poscastgebruik. Dat is in andere landen minder goed geregeld."

Verhouding

De door de SENA in rekening gebrachte vergoedingen, staan volgens de Publieke Omroep niet in verhouding tot het gebruik en bereik van de podcasts. Met het oog op morgen wordt gemiddeld zeshonderd maal per dag gedownload en Kunststof vijfhonderd maal per dag. De facturen van de SENA voor de podcasts lopen op van een paar duizend tot 20.000 euro per omroep. Dat zou kunnen leiden tot een aanzienlijke inperking van het besteedbare internetbudget bij de omroepen. De omroepen vragen de NVPI nu om een nadere uitleg rondom de gehanteerde berekeningen.