Zowel de radiofragmenten onder nieuwsitems als de player voor ' terugluisteren op tijd' maken nu gebruik van de native audioplayer in HTML5. Voor het live luisteren en de Uitzending Gemist-player op Radio1.nl is nog wel Silverlight en Flash nodig.

De native audioplayer werkt op dit moment alleen nog in Chrome en Safari. Firefox en Opera ondersteunen wel HTML5, maar kunnen nog geen mp3-bestanden afspelen en vallen daarom terug op Flash. Internet Explorer ondersteunt pas bij de volgende versie HTML5.

Native videoplayer

Op videogebied heeft de Publieke Omroep ook ambities met HTML5. Op dit moment is het videoaanbod nog alleen in Silverlight, en wordt Flash getest, maar de omroep onderzoekt de mogelijkheden om ook de videocontent aan te bieden in de native videoplayer van HTML5, schrijft het team van Omroep.nl. Er is een voorbeeldvideo gepubliceerd van hoe dat er mogelijk uit komt te zien. Deze video met de Ogg Theora-codec werkt alleen in Safari en Firefox.

Mede dankzij de Publieke Omroep, die internetvideo in Silverlight streamt, heeft Silverlight de laatste jaren een groot marktaandeel weten te verwerven in Nederland. Hoewel Flash op vrijwel alle pc's geinstalleerd is, heeft ook al bijna driekwart van de Nederlandse Windows-pc's de Silverlight-plugin.