Op termijn moeten de investeringen in de internetactiviteiten op omroep.nl worden opgeschroefd tot 60 miljoen gulden, tegen 20 miljoen gulden nu. Dat heeft NOS-voorzitter Gerrit-Jan Wolffensperger woensdag bekendgemaakt. Naast meer investeringen in internet wil de omroep ook een aparte nieuwszender op poten zetten. De plannen voor de uitbreidingen waren vorige week al uitgelekt.

Er is nog onenigheid over de vraag waar dat geld vandaan moet komen. Staatssecretaris Rick van der Ploeg van Cultuur wil dat de omroepen het bedrag zelf ophoesten, terwijl de NOS meent dat de regering het budget van de omroep moet verhogen.

De omroep wil op internet elf themakanalen opzetten, zoals het ook plannen heeft voor tv-zenders rond specifieke thema's als sport en cultuur. Voor de omroepportal zijn er onder meer plannen voor aparte kanalen voor jongeren en voor parlementair nieuws, zo zegt NOS-voorzitter Wolffensperger tegen het ANP. De verschillende omroepen kunnen zelf bepalen aan welke themakanalen zij een bijdrage willen leveren.

De ambitieuze internetplannen van de omroep komen enkele weken nadat PCM, uitgever van onder meer De Volkskrant en NRC Handelsblad, juist aankondigde de activiteiten op internet fors terug te schroeven. Anders dan PCM hoeft de publieke omroep echter geen geld te verdienen aan internet. "Als wij het een maatschappelijke taak vinden om op dat medium actief te zijn, dan doen we dat", aldus Wolffensperger.