BlackBerry investeert fors in zijn nieuwe topman John Chen. De kersverse interim-CEO, die door investeerder Fairfax aan de leiding is gebracht bij het zwaar verliesdraaiende bedrijf, kan over 5 jaar tijd 88 miljoen dollar rijker zijn. De opvolger van de Duitser Thorsten Heins, die zijn missie om BlackBerry terug naar de top te brengen hopeloos zag falen, heeft ervaring met noodlijdende bedrijven.

In 1998 trad Chen in dienst bij databasemaker Sybase, destijds op sterven na dood. Maar na ruim een decennium met Chen aan het roer kon het bedrijf zichzelf in 2010 voor 5,8 miljard dollar verkopen aan SAP. Een vervijftienvoudiging van de beurswaarde vergeleken met het moment van zijn aantreden.

Wel trouw blijven

Een wederopstanding waarvan BlackBerry, dat momenteel duizenden werknemers ontslaat, nu ook droomt en dus fors voor investeert. Uit ingediende documenten bij beurswaakhond SEC blijkt dat Chen een jaarsalaris van 1 miljoen dollar krijgt plus een jaarlijkse bonus van 2 miljoen dollar.

Daarboven komt een pakket van 13 miljoen voorwaardelijk toegekende aandelen, ter waarde van ruim 80 miljoen dollar. Daarvoor moet Chen BlackBerry wel trouw blijven, pas na 3 jaar mag hij zijn eerste aandelen verzilveren.