The Offspring is een erkend voorstander van MP3. De band is het niet eens met de stelling van Sony en andere platenmaatschappijen dat initiatieven als Napster nadelig zijn voor de verkoop van cd's. Integendeel, stelt de band: MP3 is juist goed voor de verkoop.

In 1998 wilde The Offspring al een single ter download op haar website zetten. Dit mocht niet van haar platenlabel Sony. Uiteindelijk werd de song een van de meest gedownloade items op Napster, evenals de afzonderlijke nummers van de plaat Americana. Toch verkocht het materiaal ook zeer goed in de winkels.

De nieuwe cd van The Offspring ligt halverwege november in de winkels. Daarnaast zal het album dus via de website van de band zijn te downloaden. "Dit album verschijnt toch wel op internet, of we het nu leuk vinden of niet", aldus de manager van The Offspring. Sony is in ieder geval zeer ontstemd over het initiatief. Vooral het feit dat het geen beveiligd bestandsformaat betreft, kan het label niet bekoren.

The Offspring zal wel proberen het e-mailadres van downloaders te achterhalen. Om dit te bewerkstelligen looft de band prijzen uit aan degenen die de moeite nemen om zich te registreren.

Onlangs kwam ook Smashing Pumkins in het nieuws met een vergelijkbaar initiatief. De rockband geeft de plaat met de pompeuze titel 'Machina II / The Friends And Enemies Of Modern Music' gratis weg. Het is de bedoeling dat deze via Napster zijn weg vindt naar de fans. De band kwam tot deze actie nadat platenmaatschappij Virgin het materiaal niet wilde uitbrengen.