Dat stelt Tweede Kamerlid Martijn van Dam in Kamervragen aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Van Dam vindt het zo snel achter elkaar verhogen van de mobiele datatarieven door KPN, Vodafone en T-Mobile niet getuigen van een gezonde marktwerking en dat er op zijn minst sprake is van "stilzwijgende coördinatie" tussen marktpartijen.

Vreemde argumentatie

Ook zet de PvdA vraagtekens bij de verbazing van de operators over de stijging van het mobiele datagebruik door Nederlanders. Daarnaast wil Van Dam graag weten hoeveel de operators in hun netwerken hebben geïnvesteerd om de stijging van het dataverbruik te kunnen opvangen. Of de minister daar opheldering over kan geven is de vraag. KPN liet eerder al aan Webwereld weten daar geen specifieke cijfers over naar buiten te brengen.

De PvdA wil graag dat de minister een oordeel velt over het door de providers vaak gebruikte argument dat het datagebruik onverwacht steeg en dat daarvoor extra investeringen en dus een verhoging van de prijzen noodzakelijk is. Of, als een oordeel uitblijft, moet de minister een onderzoek naar de waarheid van die argumentatie instellen.

In onderstaand document alle Kamervragen die de PvdA stelde Kamervragen telco's