In de Telegraaf breekt Samsom een lans voor gratis internettoegang in Nederlandse treinstellen. Hierdoor zou het vervoer per trein aantrekkelijker gemaakt moeten worden voor forensen, studenten en zakelijke autorijders.

"Er kan meer!"

Samsom noemt het onbegrijpelijk dat de huidige treinen eigenlijk nog dezelfde service bieden als dertig jaar geleden: "Het is een wagon, een gang en enkele banken. Er kan meer!" Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat zou de NS en spoorbeheerder ProRail moeten aanspreken op het uitblijven van zichtbare resultaten op dit gebied, meent Samsom. Bovendien moet het ministerie 15 miljoen euro investeren om internet in de trein mogelijk te maken.

Fors investeren

Samsom zal zijn plan morgen voorstellen bij de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat. De 15 miljoen euro is volgens Samsom onvoldoende om in het hele land treinen op internet aan te sluiten. In totaal zou een bedrag van 50 tot 100 miljoen euro nodig zijn. "NS en ProRail zullen dus zelf ook fors moeten investeren", zegt Samsom tegen ANP.