PvdA-kamerlid Martijn van Dam heeft na zijn stemflater van gistermiddag prompt een amendement ingediend om de aangenomen SGP-netneutraliteit te neutraliseren. Vanochtend meldde Webwereld al dat Van Dam belooft om de stemblunder snel terug te draaien.

Stemblunder

Tijdens de stemmingen over de nieuwe Telecomwet ging er iets helemaal mis in de Tweede Kamer dinsdagmiddag. De PvdA-fractie stemde per ongeluk vóór een subamendement van de SGP.

Die aanpassing (van het oorspronkelijke amendement) maakt een uitzondering op netneutraliteit voor het filteren van bijvoorbeeld porno en geweld. Dit mag dan vanuit 'ideologische motieven'. Ondanks een poging om de verkeerd uitgebrachte stem alsnog in te trekken werd het voorstel, dankzij de onbedoelde steun van de PvdA, aangenomen.

Netneutraliteit in Verkeerswet?

De vorm van de terugdraaimaatregel voor de PvdA-stemfout was eerst nog niet helemaal duidelijk, maar ondertussen ligt er een wetswijziging. Het is een beetje gekunsteld, omdat het amendement onderdeel is van de Verzamelwet Verkeer en Waterstaat, een wet die helemaal niets met de Telecomwet te maken heeft. Maar dat hoeft ook niet.

"We hebben in allerijl gezocht naar een oplossing. Wij maken elke dag wetten, dus zo'n fout kan elke dag worden hersteld. En dat is precies wat er gaat gebeuren. Morgen wordt bij een verzamelwet (een wet met allerlei technische wijzigingen) weer een amendement ingevoegd dat het nu aangenomen subamendement weer uit de Telecomwet haalt. Dus geen man overboord, alleen tweehonderd negatieve tweets rijker ;-)," schrijft Van Dam op z'n blog.

De Verkeerswet wordt donderdag in de Kamer behandeld en volgende week dinsdag in stemming gebracht.

SGP-versie met datumclausule

Overigens blijkt dat het gewraakte subamendement van de SGP, dat dus onbedoeld is aangenomen, te elfder ure nog weer is bijgewerkt. Om te garanderen dat KPN en Vodafone niet stiekem toch gefilterd internet gaan aanbieden, mogen in de laatste versie alleen providers ideologische filters aanbieden die het "voor 1 juni 2011"ook al aanboden.

Volgens Matthijs van Bergen, juridisch adviseur bij ICT Recht, is deze formulering helemaal niet houdbaar. "Naar mijn mening is deze extra eis ongeschikt en bovendien erg raar voor een permanente wet. Je zou iets dergelijks hooguit in een overgangswet verwachten. Als het aanbieden van op speciaal verzoek van de abonnee gefilterd internet überhaupt moet kunnen, dan moet dat ook kunnen door isp's die deze optie voorheen nog niet aanboden of door nieuwe isp's," schrijft Van Bergen.

Later vandaag stemt de Tweede Kamer over de Telecomwet als geheel.

Reparatievoorstel Netneutraliteit