Woensdag sloegen KPN, Vodafone en T-Mobile alarm over het PvdA-wetsvoorstel om voor abonnementscontracten van langer dan 1 jaar een opzegtermijn van 1 maand te verplichten zodra het eerste jaar is verstreken.

De telecomoperators waarschuwen dat dit het einde betekent voor subsidies op smartphones. Als smartphone-abonnees tussentijds een meerjarig contract kunnen opzeggen, dan worden er ook geen dure toestelsubsidies meer betaald, stellen zij.

Telecommunicatiewet

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam laat per mail weten dat dit wetsvoorstel geen enkele consequentie heeft voor de 2-jarige abonnementen met gratis mobieltjes. "De operators maken nu mensen bang voor iets dat helemaal niet gaat gebeuren." Daarnaast wijst hij er op dat de mogelijkheid om meerjarige contracten op te zeggen na verloop van 1 jaar, ook al zit in de onlangs ingevoerde nieuwe Telecommunicatiewet. "Met mijn wetswijziging komt in de wet dat je na het eerste jaar niet eenmalig zoals nu, maar elke maand je contract kunt opzeggen. Wederom tenzij er een goede reden is om die opzegging niet toe te staan. Een gratis mobieltje is ook in dit geval een goede reden."

Ook een beleidsmedewerker van de PvdA sust de gemoederen. Er wordt niet getornd aan meerjarige telefooncontracten waar een mobieltje bij geleverd wordt. "Ze hebben het wetsvoorstel niet helemaal correct geïnterpreteerd en daarom zien ze beren op de weg. In het geval van een tegenprestatie, zoals een mobieltje voor een voordelige prijs, maken we een uitzondering. Het voorstel heeft dus geen gevolgen voor tweejarige telefoonabonnementen."

Gratis mobiele telefoon

De beleidsmedewerker wijst op een schriftelijk verslag (pdf) van een vragenronde in de Tweede Kamer uit november 2008. Daar stelden diverse Kamerleden vragen over de toekomst van tweejarige mobiele telefoniecontracten met korting op meegeleverde telefoons. Daarop antwoordden de PvdA-indieners dat aanbiedingen voor tweejarige contracten gewoon blijven bestaan.

"Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien de aanbieder hoge kosten heeft moeten maken om klanten te werven voor deze overeenkomsten. Hieronder valt in ieder geval het verstrekken van een gratis mobiele telefoon, alsook een mobiele telefoon tegen een sterk gereduceerd tarief."

Volgens de PvdA behelst het voorstel vooral abonnementen bij onder meer tijdschriften, kranten en sportclubs, waar vaak geen tegenprestatie is van de aanbieder.

Plasma tv

Vodafone laat weten niet helemaal gerustgesteld te zijn door de uitzonderingen die er gemaakt worden voor mobiele telefoonabonnementen. "Er zijn ook andere voordelen die we bieden bij een tweejarig abonnement; in plaats van een gratis mobieltje een korting op het tarief of op een plasma tv. Dat zie ik helemaal niet terug in de nota." Het is Vodafone niet duidelijk of bij dit soort consumentenvoordelen wel gemorreld wordt aan de opzegtermijn voor meerjarige contracten.

T-Mobile vindt de uitzondering die gemaakt is voor mobiele telefoonabonnementen niet helder genoeg. "Als de wet niet heel helder is dan is die moeilijk uitvoerbaar", zegt een woordvoerder. "Onder deze omstandigheden kan een klant van ons na een jaar naar de rechter stappen, en onder zijn contract uitkomen met misschien een paar maanden abonnementsgeld als ontbindingskosten. En dan loopt ie mooi weg met een iPhone van 600 euro die hij gratis gekregen heeft."

"Dat is voor ons een te groot risico, wat het voor ons onmogelijk maakt om smartphones voor deze prijzen aan te bieden. Wij willen dat de wet klip en klaar is, en dat klanten die weg willen het volledige contract moeten betalen. Dan hebben wij onze investering terug."

Halverwege weglopen

Net als Vodafone vreest ook T-Mobile dat bij andere kortingen dan telefoonsubsidies de aangepaste opzegtermijn wél ingevoerd wordt. "Wij doen soms grote voorinvesteringen bij abonnementen, en het is voor ons bijzonder ongunstig als klanten halverwege weglopen." KPN was niet bereikbaar voor commentaar.

Vandaag vergadert de Tweede Kamer verder over het wetsvoorstel van PvdA-Kamerleden Crone en Van Dam.

UPDATE 13.50: Inmiddels is het wetsvoorstel met grote meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen, meldt ANP. Het is de bedoeling dat de wet al begin volgend jaar in werking treedt.