Dinsdagmiddag is het bij de stemming over netneutraliteit in de Tweede Kamer behoorlijk misgegaan. Het amendement van D66 over verplichte netneutraliteit is aangenomen, maar ook het subamendement van de SGP. Daarin staat een expliciete uitzondering voor isp-filters vanuit 'ideologische motieven'.

Porno - en geweldfilter

Vorige week diende de SGP nog een zogenaamd subamendement in, als aanvulling op het enige overgebleven wijziging van D66, PvdA, SP en GroenLinks. Hierin staat expliciet dat internetproviders gefilterd internet mogen aanbieden, "om tegemoet te komen aan een uitdrukkelijk verzoek van de abonnee om diensten of toepassingen op grond van door de abonnee gespecificeerde ideologische motieven te belemmeren, mits de aanbieder de abonnee voor deze toestemming geen geldelijk of ander voordeel biedt," zo luidt de wijziging.

Gat in netneutraliteit

Voorstanders van netneutraliteit zeggen dat dit juridisch toch een gat schiet in het principe van netneutraliteit. "De kans bestaat dat providers die uitzondering gaan oprekken om ook filters en blokkades in te stellen vanuit commercieel oogpunt en niet vanuit ideologisch", zegt de woordvoerder van de D66-Kamerfractie.

Het probleem is vooral dat 'ideëel' of 'ideologisch' nogal rekbare begrippen zijn. In de toelichting wordt wel duidelijk dat providers in elk geval geen voordeel mogen halen uit blokkades en filters.

"Om te voorkomen dat oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van deze uitzonderingsbepaling mag de aanbieder voor de overeengekomen blokkering van bepaalde diensten en toepassingen geen kortingen of andere voordelen bieden. Dat voorkomt situaties waarin een aanbieder «korting» op het abonnement biedt in ruil voor een verzoek om concurrerende diensten te blokkeren", aldus het SGP-plan.

VVD en SP ook voor SGP

Zoals verwacht stemden naast de de SGP en CDA ook de SP en de VVD voor het subamendement. De PvdA stemde dus ook voor, maar meldde meteen daarna dat de fractie verkeerd had gestemd.

De stemming kan niet worden teruggedraaid, bevestigen betrokkenen. De fracties broeden nog of deze stemfout kan worden hersteld, maar de algemene mening is dat dit niet kan. In paniek heeft D66 om uitstel van de gehele Telecomwet gevraagd, waar de netneutraliteit onderdeel van is. Die stemming is nu één dag uitgesteld. Om deze blunder terug te draaien zou het enige paardenmiddel zijn om de hele nieuwe telecomwet af te keuren.

Balen

D66 baalt enorm, zo laat een voorlichter weten. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, verantwoordelijk voor de stemmingsflater, was niet bereikbaar voor commentaar. Hij tweet teleurgesteld: "Oei, er ging iets behoorlijk mis bij stemming over netneutraliteit. Gek genoeg kon dat niet worden gecorrigeerd. We kijken nog wat nu."

En even later: "Nu is subamendement SGP aangenomen. Maakt ruimte voor christenfilters."

Video van stemmingen Telecomwet (vanaf 1.40), met PvdA-blunder (op 2.20) en gesoebat over uitstel stemming hele wet (vanaf 4.04).