Tijdens het debat donderdag met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil de PvdA het voorstel tot deze meldplicht doen, die moet gelden voor 'belangrijke bedrijven' als banken, chemieconcerns en energieleveranciers.

Tweede Kamerlid Attje Kuiken laat hierbij wel weten dat het niet de bedoeling is dat dergelijke meldingsgegevens publiekelijk beschikbaar worden, zo meldt het ANP.

Meldplicht van groot belang

Volgens Kuiken is de meldplicht van groot belang omdat de overheid te weinig inzicht heeft in de huidige problematiek op het gebied van internetcriminaliteit. Het Kamerlid wil dat de overheid de mogelijkheid krijgt om in kaart te brengen waar de risico's op het gebied van cyberaanvallen zich bevinden: "Tachtig procent van de vitale infrastructuur, waaronder ICT, is in handen van publieke partijen" .

Geen kritiek

Overigens is het plan van de PvdA niet bedoeld als kritiek op het bedrijfsleven. Dat kan volgens Kuiken niet het geval zijn, omdat de Nederlandse overheid op dit moment ook geen inzicht heeft in haar eigen keuken. Uit de ICT Barometer van onderzoeksbedrijf Ernst & Young bleek in februari dat driekwart van de overheidsorganisaties in Nederland geen stappen heeft ondernomen om computercriminaliteit tegen te gaan. De helft van de bedrijven heeft ook geen plan liggen om in de toekomst deze vorm van criminaliteit te verhinderen.

Slecht voorbeeld

Volgens Kuiken is het zaak dat de overheid eerst de hand in eigen boezem steekt alvorens de vinger naar het bedrijfsleven te wijzen: "De overheid moet natuurlijk zelf wel het goede voorbeeld geven!"

Toch aan de schandpaal?

Tegenover BNR nieuwsradio laat PVDA-Kamerlid Kuiken echter wel expliciet de mogelijheid open om, 'mocht de meldplicht tekort schieten, over te stappen op verplichte openbaarmaking van cybercrimemeldingen'.

Dit zogemaamde 'naming and shaming-beleid' is in de Verenigde Staten al gemeengoed en dwingt bedrijven hun beveiliging op orde te hebben, op straffe van potentieel enorme (imago)schade door publieke hoon en weglopende klanten.