Python 3 verscheen in 2008, maar menig ontwikkelaar bleef lang op 2.x hangen vanwege de legacy. De recentere versie voegt een aantal standaardfuncties en nieuwe keywords toe waarvoor je in de voorganger andere syntaxis of zelfs heel andere statements maakte. De ontwikkeling voor Python 3 kwam dan ook maar traag op gang en library's bleven heel lang vooral beschikbaar voor versie 2.

Daar komt snel verandering in. Microsoft verwacht dat Python 3 binnen drie maanden de hoeveelheid beschikbare packages van zijn voorganger voorbij streeft. De uploads van packages die alleen beschikbaar zijn voor Python 3, haalden eind 2013 de uploads van Python 2-packages in en dat begin je komend kwartaal in absolute aantallen te merken. Goede timing, Ubuntu schrapt dit jaar bijvoorbeeld Python 2-packages uit zijn ISO.

De tweede reden voor bredere adoptie dit jaar is de defaultondersteuning. Python 2 werd default aangesproken in veel standaardinterpreters. Linux-distributies als Debian, Fedora en Ubuntu maken nu versie 3 default (Ubuntu bijvoorbeeld vanaf de nieuwe LTS volgende maand) wat ook voor een grotere adoptie moet zorgen. Bovendien geeft deze stap aan dat er voldoende vertrouwen is dat Python 3 klaar is voor de mainstream.