“De merknaam Python is in gevaar in Europa, we hebben uw hulp nodig!" roept de Python Software Foundation van de daken. De Britse hosting provider POBox heeft vorig jaar april namelijk de merknaam Python geregistreerd voor heel Europa, met een juridische merkenstrijd tot gevolg.

Python steeds belangrijker

De programmeertaal Python werd eind jaren tachtig ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum. De laatste jaren geniet de taal steeds meer populariteit. Van Rossum werkte jarenlang bij Google, een zware Python-gebruiker, maar verhuisde onlangs naar Dropbox. Vorige week werd bekend dat het Amerikaanse defensieprogramma DARPA miljoenen steekt in verdere ontwikkeling van Python voor complexe databasetoepassingen.

POBox bezit al 13 jaar het domein python.co.uk, maar die werd nooit gebruikt. Recentelijk heeft het echter een cloudhostingdienst onder die naam en op dat domein op de markt gezet. Een poging va de softwarestichting om de hoster op andere gedachten te brengen resulteerde in escalatie toen POBox het merk registreerde op 30 april 2012 in onder meer de categorieën software en servers.

Python ingeburgerde naam

Enkele maanden later tekende de Foundation protest daar tegen aan. Zelf heeft het in december de merknaam geregistreerd als reactie. Om het protest kracht bij te zetten roept de stichting nu Python-gebruikers op om zich aan te sluiten.

Als bedrijven die Python gebruiken ook vinden dat de naam 'Python' slaat op de programmeertaal en dat er door de merkregistratie van POBox verwarring ontstaat, kunnen ze dat gedocumenteerd melden aan de Foundation. Daarnaast wordt naarstig gezocht naar 'prior art' om aan te tonen dat Python al meer dan twintig jaar in gebruik is als naam voor de programmeertaal.

Dat Python is ingeburgerd blijkt in elk geval uit de resultaten van Google: Python.org staat stijf bovenaan. Het Wikipedia-lemma voor de programmeertaal staat zelfs hoger dan de slangensoort. De site van de Britse hoster is nergens te bekennen op de eerste zoekresultatenpagina's.