QPS, wat staat voor Qubulus Positioning System, gebruikt de radiosignalen van een mobiele telefoon om te bepalen op welke locatie en welke verdieping een gebruiker zich bevindt. Volgens de makers van de software zijn ze de eerste ter wereld die een dergelijke oplossing bieden.

Qubulus bood al indoor locatiebepaling maar daarbij werkte het bepalen van locatie aan de hand van hoogteverschillen niet optimaal. Met QPS wordt nu automatisch een derde dimensie toegevoegd. "Het is accuraat genoeg om te laten zien waar een gebruiker zich op een indoor kaart bevindt of het nu een vliegveld, warenhuis, kantoor of elk ander gebouw betreft", belooft het bedrijf.

Automatisch

Met deze technologie is het niet meer nodig om tegen een applicatie te vertellen op welke verdieping iemand zich bevindt. Net zoals bij GPS-plaatsbepaling wordt de positie van een gebruiker automatisch op een indoor kaart aangegeven. QPS wordt verwerkt in het programma Loclizard, een "application positioning platform", waarop locatiediensten kunnen worden ontwikkeld.

Het platform van Qubulus bestaat uit een aantal netwerksniffers die aangesloten worden op een centraal systeem. De verzamelde data van de mobiele netwerken wordt naar een centrale database gestuurd waar de positie van een gebruiker wordt bepaald en opgeslagen. Developers krijgen toegang tot een backend waar bijvoorbeeld heat maps en verschillende gedragspatronen te monitoren zijn.

Op dit moment is er nog geen API voor QPS beschikbaar voor ontwikkelaars, in de toekomst moet die er wel komen. Developers kunnen wel al aan de slag met Gecko, waarmee ook een indoor locatiedienst kan worden gebouwd.