Qualcomm beschuldigt Nokia van het schenden van elf patenten. Deze octrooien zijn gerelateerd aan gsm, gprs en edge. De klacht is opvallend, omdat Qualcomm zijn eigen versie voor draadloze communicatie heeft ontwikkeld: cdma. Het bedrijf stelt nu dat gsm-ontwikkelaars patenten schendt om te kunnen concurreren met de cdma-technologie.

Volgens John Jackson van analistenbureau Yankee draait alles om de wcdma-techniek. Deze wordt door gsm-aanbieders gebruikt om hun huidige netwerk uit te bouwen, zodat deze geschikt is voor 3g-diensten. In de tussentijd maken deze aanbieders gebruik van gprs en edge om de overgangsperiode te overbruggen.

De Finse mobieltjesfabrikant zegt nooit een kopie van de aanklacht te hebben ontvangen. Daarnaast is Nokia nooit aangeboden om deze octrooien te gebruiken onder een licentie.

De aanklacht van Qualcomm maakt onderdeel uit van een jarenlange strijd tussen fabrikanten van mobieltjes. Zes technologiebedrijven, waaronder Nokia en Panasonic, trokken eind oktober in Brussel aan de bel over machtsmisbruik door Qualcomm. De zes bedrijven vinden dat zij te veel moeten betalen om gebruik te mogen maken van octrooien die Qualcomm in handen heeft.