Chipfabrikant Qualcomm introduceert een nieuwe reeks sensoren die de locatie van bezoekers in winkels op korte afstand kan bepalen. Winkeliers kunnen zo naar mobiele telefoons aanbiedingen sturen als vaste klanten langs de winkel lopen of kortingen geven als bezoekers lang voor een bepaald schap blijven staan.

5 tot 10 dollar

De nabijheidssensoren, genaamd Gimbal, werken met het energiezuinige Bluetooth 4.0. De accuduur verschilt in de modellen van enkele maanden tot maximaal 3 jaar. Ze kosten tussen 5 en 10 dollar. Qualcomms Gimbal-chips ondersteunen voorlopig alleen iOS, maar de fabrikant belooft uiteindelijk ook support voor Android. De Bluetooth-bakens hebben volgens Qualcomm een bereik van maximaal 50 meter.

iBeacon

Gimbal is een concurrent voor Apple's iBeacons. Dat zijn ook Bluetooth-zenders, ook gemaakt door derden, die winkeliers kunnen gebruiken voor het tracken van bezoekers en het versturen van persoonlijke aanbiedingen. Daarnaast zijn iOS-apparaten ook in te stellen als iBeacons, zodat winkeliers die al iPhones of iPads gebruiken geen nieuwe hardware hoeven te kopen. De iBeacon-technologie wordt gezien als een alternatief voor NFC, dat Apple tot nu toe weigert te ondersteunen in zijn apparaten.

Apple startte eind vorige week in zijn Amerikaanse winkels met de inzet van iBeacon, waarmee klanten pushberichten toegestuurd krijgen afhankelijk van de plek in de winkel waar ze staan. In de Nederlandse Apple Stores in Amsterdam en Haarlem wordt iBeacon voorlopig nog niet gebruikt.