Qualcomm stort zich op de zogenaamde 'next frontier' van mobiele locatiegebaseerde diensten: indoor. Binnenin gebouwen is vaak geen GPS-signaal, en is accurate plaatsbepaling afhankelijk van andere input, vooral WiFi-routers. Verschillende bedrijven hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in indoor plaatsbepaling, zoals het Zweeds-Nederlandse Qubulus. Ook Google heeft een eigen service, genaamd Google Maps Indoors.

Samrtphones vol Qualcomm-chips

Chipgigant Qualcomm combineert zijn groeiende portfolio draadloze chips met het IZat-locatieplatform, dat nu ook geschikt is voor plaatsbepaling in gebouwen. Daarvoor wordt input van alle mogelijke netwerken zoals GPS en/of Glonass, 2G/3G/4G en WiFi-netwerken, maar ook bewegingssensoren en de kompasfunctie van veel smartphones. Qualcomm stelt hiermee een nauwkeurigheid van 3 tot 5 meter te halen.

Qualcomm tracht met dergelijke geïntegreerde oplossingen telefoonmakers te bewegen steeds meer Qualcomm-hardware te gebruiken. Naast microprocessors en basebandchips levert Qualcomm ook Wifi-chips onder de naam Atheros. Atheros werd begin 2011 overgenomen voor ruim 3 miljard dollar.