Shuttleworth deed zijn oproep op de O'Reilly Open Source Convention in Portland, Oregon, schrijft eWeek. Hij drukte de ontwikkelaars van Linux op het hart om in de komende twee jaar Linux om te vormen " van een stabiel, robuust en niet zo mooi product, naar iets dat grenst aan kunst."

Het is dan wel te bezien of de open-source ontwikkelaars met een product op de proppen kunnen komen dat meer is dan een simpele Apple-kloon. Het is de bedoeling dat 'Linux' er uniek uit komt te zien. Hij vroeg het aan zijn publiek: "Zou het ons kunnen lukken om niet Apple na te doen, maar om ze zelfs in te halen?"

Goedkoop kan ook mooi zijn

"Ik zie een behoefte voor gratis software, die mooi en elegant is," filosofeerde de Zuid-Afrikaan. Dat kan volgens Shuttleworth alleen worden bereikt als de software eenvoudig uit te breiden is. Plugins zijn volgens hem de drijvende kracht achter innovatie.

Shuttleworth wil deze innovatie de komende jaren ook laten zien in zijn bedrijf Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Hij nam in zijn toespraak de iPhone als een mooi voorbeeld van die vernieuwing: " De iPhone is een pure software-ervaring. De hardware erachter is volledig abstract geworden. Je kan van alles op je scherm laten zien, omdat alle interactie via software gaat."

Geen advertenties

Wie al die innovatieve ontwikkeling moet gaan betalen is nog de vraag. Bij Apple heeft ceo Steve Jobs een heel leger aan innovators tot z'n beschikking. Ook binnen de open-source software zal geld moeten rondgaan.

De beste manier is volgens de Canonical-baas om online diensten en programma's te verkopen binnen het besturingssysteem. In advertenties gelooft hij niet, die bestempeld hij als 'beledigend'. Volgens Shuttleworth moet het mogelijk zijn om betaalde SaaS-applicaties aan te kunnen bieden aan de gebruiker. Daarmee moet al die innovatie betaalbaar zijn.