In de intranet-posting staat te lezen dat Rabobank er 'nog niet van overtuigd is' dat de veiligheid en het gebruiksgemak van klanten toenemen door het gebruik van klant-identificatie door biometrische herkenning.

Voor een grootschalige invoer van spraak-, iris- of vingerafdrukherkenning is het voor de bank dan ook nog te vroeg. "Het komt er beslist, maar eerst voor specifieke situaties en klantgroepen", aldus het interne bericht.

Medewerkers van de Rabobank testten onlangs een vingerafdruk-scanner. Honderd medewerkers logden een aantal weken in op hun pc, middels een sensor op het toetsenbord. Volgens de bank werd met de proef 'de doelstelling om het gebruiksgemak bij het inloggen te verhogen niet gehaald'.

Spraakherkenning

De bank refereert in het intranetbericht aan de plannen van ABN AMRO, die onlangs bekendmaakte spraakverificatie te gaan inzetten voor telefonisch bankieren. Volgens de Rabobank moet de concurrent hiervoor de biometrische gegevens van klanten centraal opslaan. Dit is in strijd met het basisprincipe van de Rabobank.

Rabobank-woordvoerder René Loman verklaart tegenover Webwereld dat het uitgelekte bericht niet betekent dat de Rabobank niets in biometrie ziet. "Belangrijk in het bericht is het woord 'nog'. Wij zijn erg benieuwd hoe het initiatief van ABN AMRO uitpakt, maar de Rabobank meent dat biometrie nog geen toegevoegde waarde heeft voor de consument", aldus Loman.

Gesloten gebruikersgroepen

"Uit onze proeven blijkt dat spraakverificatie voor onze gebruikers op dit moment nog niet voldoende extra gebruiksgemak oplevert", aldus Loman. "Bij spraakverificatie moeten eerst de spraakpatronen worden vastgelegd. Ook blijkt uit proeven dat er vrij veel 'verwerpingen' zijn, waarbij de computer de juiste stem niet herkent. Daarom verwachten wij dat spraakverificatie tot irritatie bij de klant zou kunnen leiden", licht Loman toe.

Volgens Loman beperkt de Rabobank zich daarom op dit moment tot experimenten met het gebruik van biometrie in gesloten gebruikersgroepen. "Bijvoorbeeld als extra beveiligingsmethode bij kluizen of de toegang tot serverruimten", aldus Loman.