Vanaf maandag kan bij de Febo in de Leidsestraat in Amsterdam betaald worden met een mobiele telefoon, zo verklaarde Rabo Mobiel-directeur Eric Huijgen dinsdag tijdens het TelecomTime-congres in de Utrechtse Jaarbeurs. In totaal zullen drie of vier Febo's deelnemen aan de proef.

Alleen hongerige Rabo Mobiel-klanten kunnen gebruikmaken van de draadloze betalingsmethode. Daarvoor is bovendien een telefoon nodig die near field communication (NFC) ondersteunt, de technologie die eerder al werd gebruikt in een pilot in supermarkt C1000. Dergelijke telefoons zijn nu nog beperkt beschikbaar, maar de Rabobank zal er meer van beschikbaar stellen.

De nieuwe betaalmethode maakt niet alleen het betalingsverkeer makkelijker, maar moet ook impulsaankopen stimuleren, vertelt Jorrit van der Heide, Franchise manager van Febo.

'Er zijn mensen die geen contant geld hebben, maar wel een mobieltje'.

De snackketen zocht contact met de bank nadat deze eerder dit jaar in een marketing campagne beloofde dat consumenten 'een kroketje konden trekken met een mobiel'.

'Wij geloofden dat niet, dus wij zijn met elkaar in contract getreden,' aldus Van der Heide.

De proef met de Rabobank gaat 6 maanden duren. Naast betaling met het mobiel, denkt Febo ook aan het introduceren van prepaidkaarten waarmee klanten snacks kunnen afrekenen.

Eind augustus startte de Rabobank een proef in het C1000-filiaal in Molenaarsgraaf. Hiervoor werden 50 KPN- en 50 Rabo Mobiel-klanten benaderd om aan de test mee te doen. De eerste reacties van het testpanel waren positief.

De Rabobank en Febo waren niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.