Met Rabo Mobiel kan medio volgend jaar geld worden overgeboekt tussen betaal-, spaar- of beleggingsrekeningen of naar de rekening van een ander. Binnen afzienbare tijd zal de mobiele telefoon ook gebruikt kunnen worden voor contactloze betalingen, zo belooft de bank.

Mobiel bankieren

Rabo Mobiel zal zich in eerste instantie richten op zijn huidige 2,6 miljoen internetbankierende klanten. Ook zullen er diverse diensten specifiek voor het midden- en kleinbedrijf worden ontwikkeld.

Voor bellen hanteert het bedrijf een tarief van 10 cent per minuut. De klant hoeft geen abonnement af te sluiten, maar is wel verplicht om maandelijks minimaal 10 euro te besteden. Tevens heeft de bank 12 modellen mobiele telefoons geselecteerd die te bestellen zijn via de Rabobank en geschikt zijn voor mobiel bankieren.

Er zullen naast het bellen en bankieren, verschillende andere diensten beschikbaar zijn voor de klant, waaronder een sms-dienst. Zo kan de klant ervoor kiezen om een sms te ontvangen wanneer het salaris op de rekening staat, de hypotheek is afgeschreven of wanneer het saldo onder een bepaalde limiet komt. De sms-dienst zal gratis zijn.

Rfid

"Wat wij zien is dat we nu klaar zijn voor een nieuwe ontwikkeling en dat is mobiel contactloos betalen", aldus woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Bij contactloze betalingen moet worden gedacht aan betalingen in de supermarkt of bij de parkeermeter.

Contactloze betalingen maken gebruik van rfid (radio frequency identification). Rfid is een nieuwe technologie die steeds vaker in chips wordt geïmplementeerd. Momenteel zijn er al diverse bedrijven die rfid implementeren, waaronder de KLM en Schiphol. De Rabobank verwacht dat dit soort technologie in toenemende mate gebruikt gaat worden.

Samenwerking

De Rabobank gaat bovendien samenwerken met Talpa en Orange. Begin van dit jaar kwam de bank al met Rabo tv-bankieren. Ter Avest: "Wij zien een ontwikkeling waarin de klant gaat kiezen welk beeldscherm hij gaat gebruiken voor zijn diensten. Talpa kan ons ondersteunen om extra aanvullende diensten aan te bieden." Zowel Talpa als Orange hebben een 10 procent aandeel in Rabo Mobiel.