Dit maakte de Rabobank bekend tijdens de Android Experience in Amsterdam. Het idee is dat alle Hyves-gebruikers geld aan vrienden kunnen overmaken op basis van de voornaam. Betalen kan alleen als er geld op de Hyves-rekening is geladen. Dit kan per keer of via een functie om automatisch aan te vullen. Dan kan een gebruiker automatisch een maximum van 50 euro per dag of 150 euro per maand bijschrijven op het account.

Daarnaast wordt iedere betaling gecontroleerd met een sms. Als iemand anders toegang krijgt tot een account dan is het niet direct mogelijk om geld over te maken. Als er teveel tegoed aan het Hyves-account is gekoppeld kan het weer teruggestort worden op de rekening van de gebruiker.

Minitix

Het systeem is gebaseerd op Rabo Minitix, een digitale portemonnee van de Rabobank waarmee sinds 2003 kleine bedragen kunnen worden afgerekend. Dit systeem was aanvankelijk alleen beschikbaar via het web, later werd het uitgebreid naar sms, mobiel internet en digitale tv.

Het is de bedoeling dat Hyvers ook in de horeca mobiel gaan afrekenen via het sociale netwerk. Via de dienst MyOrder kan een digitale menukaart bekeken worden via een telefoon. "Dat betekent bijvoorbeeld een rondje voor je vrienden via je mobiel, zonder dat je naar de bar hoeft te lopen", legt MyOrder uit. Volgens het bedrijf worden bijvoorbeeld café-bezoekers sneller geholpen. Zo'n dertig procent van de horeca zou zijn aangesloten op MyOrder.

Uitbreidingen

Directeur van Hyves, Raymond Spanjar, legt in een blogpost uit dat 82 procent van de Nederlanders nog geld tegoed heeft van vrienden. Vandaar dat er behoefte zou zijn aan betalen via het sociale netwerk. Het is de bedoeling om het platform verder uit te breiden. Spanjar: "Je kunt er straks ook op andere websites mee betalen en goede doelen mee ondersteunen. Of je favoriete zanger iets toestoppen als hij het moeilijk heeft."