Rabobank blaast hiervoor Privver, de digitale brievenbus van TPG Post, nieuw leven in. De komende maanden zullen de bedrijven hun ict-applicaties op elkaar afstemmen om de twee technologieën aan elkaar te kunnen koppelen. Het is de bedoeling dat na de Rabobank meer banken zullen volgen.

Dit initiatief, dat 'medio 2005' van start moet gaan, maakt het volgens de Rabobank voor het eerst mogelijk een factuur volledig digitaal te ontvangen en te betalen.

Door de koppeling zien klanten van de Rabobank de factuur van deelnemende bedrijven als een betaalopdracht die klaarstaat. Met één klik op de muis kan de rekening vervolgens worden betaald, aldus de Rabobank.

Ook is het straks mogelijk vanuit Rabobank Internetbankieren direct door te klikken naar de specificatie van een factuur. Deze is digitaal opgeslagen in de persoonlijke digitale brievenbus bij TPG Post.

Privver

Privver werd in 2001 geïntroduceerd als alternatief voor papieren post. De bedoeling was dat bedrijven hun facturen via Privver digitaal bij de consument zouden afleveren.

Sinds de introductie heeft de digitale brievenbus een aantal tegenslagen gehad. In de ogen van veel consumenten doen er namelijk te weinig bedrijven mee. Ook wordt het ontbreken van de koppeling met internetbanieren als een gemis gezien.

Privver hoopte aanvankelijk binnen een jaar 200.000 gebruikers te hebben. Drie jaar na de start heeft Privver 'slechts' 135.000 gebruikers.

Het aantal deelnemende bedrijven is gestaag gestegen. Bij de introductie telde Privver vijf deelnemende bedrijven. Dit is inmiddels gestegen tot dertien, waaronder grote namen als KPN, Univé en Casema.

Dit aantal moet de komende tijd fors worden uitgebreid. Rabobank en TPG Post starten hiervoor een gezamenlijke campagne om nieuwe deelnemende bedrijven te werven.