De bank hoopt dat consumenten de dienst bijvoorbeeld gebruiken om samen in restaurants een rekening te delen. Nu betaalt vaak één persoon de rekening, en moet de rest van het gezelschap deze later terug betalen. De bank onthulde de dienst donderdagochtend in Amsterdam.

Behalve via sms kunnen consumenten ook betalen met een apart mobiel programmaatje, dat op hun telefoon is te installeren en dat als mobiele portemonnee functioneert.

Het systeem is gebaseerd op Minitix, een digitale portemonnee van de Rabobank waarmee sinds 2003 kleine bedragen kunnen worden afgerekend. Deze was aanvankelijk alleen beschikbaar via het web, maar wordt nu uitgebreid naar sms, mobiel internet en later ook digitale tv.

Codewoord

Iemand een bedrag sturen via sms gaat door het sturen van een bericht naar 6689 met in de tekst het telefoonnummer van de ontvanger, het bedrag en eventueel een boodschap. Voor het bericht wordt het tarief van de telecomaanbieder in rekening gebracht. Bevestigen gaat door het antwoorden van een codewoord met 5 letters die gemakkelijk via T9 is in te voeren. Het bedrag wordt direct afgeschreven van het Minitix-tegoed. Gebruikers kiezen zelf of ze betalingen wel of niet nog expliciet willen autoriseren.

Particulieren betalen tot 1 januari 2009 geen kosten om geld te ontvangen. Daarna kost de dienst 5 cent per transactie en betalen gebruikers 50 cent om geld terug te boeken naar hun bankrekening. Wie 12 maanden inactief is , krijgt zijn tegoed automatisch teruggeboekt.

Voor bedrijven variëren de kosten van 10 cent tot 1 euro per transactie. Daarnaast betalen zij een eenmalig inschrijfgeld.

Automatisch opladen

De betaaldienst werkt voor klanten van alle banken en telefoonaanbieders. Zij moeten zich wel aanmelden voor Minitix. Een MiniTix-portemonnee kan maximaal 150 euro bevatten. Via de Rabo website kunnen gebruikers ook 'rekeningen' naar vrienden sturen.

Minitix heeft een automatische oplaadfunctionaliteit: wanneer het saldo ontoereikend is wordt automatisch een bedrag bijgestort. Dat gaat met bedragen van 25 en 50 euro. Wie 15 euro betaalt, krijgt automatisch 25 euro tegoed. Per sms is ook altijd het saldo op te vragen.

Rivaal premium sms

De Rabobank wordt met de nieuwe dienst deels concurrent van premium sms, maar dan zonder de bekende 'kickback' van de telecombedrijven. Winkeliers betalen commissie over iedere betaling. Minitix heeft na jaren promotie nog maar ruim tienduizend gebruikers. Zo'n honderd webwinkels accepteren de online betalingsmethode, waaronder Autoradar, DirectMovie.nl en Meteo 24. Nog maar een handvol winkels ondersteunt 'sms betalen'.

Afgelopen jaar deed de Rabobank, dat een kleine 3 miljoen klanten heeft, onder meer proeven met mobiel betalen met de draadloze techniek Near Field Communication in een C1000-supermarkt. Daarvoor was een mobieltje met ingebouwde NFC-chip nodig. Deze test is inmiddels afgerond.

'Veilig'

Rabo-directeur Eric Huijgen noemt de dienst 'veiliger dan contant betalen'. "Als je je mobiel kwijt bent, moet je meteen je sim laten blokkeren. Het geld blijft dan in ons systeem." De bank wil dat hiermee minder contant geld rond gaat. "Dat levert ons een besparing op." De dienst staat onder toezicht van De Nederlandse Bank.

Met de mobiele applicatie van SMS Betalen is het ook mogelijk geld te schenken aan goede doelen vanaf de telefoon. Die applicatie werkt nog niet vlekkeloos, zo bleek donderdag bij sommige gebruikers.