Rackspace sleept een beruchte patenttrol nu zelf voor de rechter. “We pikken het niet langer", schrijft Rackspace-baas Alan Schoenbaum op het blog van de provider. “We zetten vandaag een streep in het zand in ons gevecht tegen patenttrollen en hebben een van de beruchtste patenttrollen in Amerika aangeklaagd."

Trol pleegt contractbreuk

Patentbedrijf Parallel Iron nam contact op met Rackspace met de mededeling dat de hoster drie patenten schond die te maken hadden met het open source-systeem Hadoop. Maar Parallel Iron wilde niet zeggen welke patenten precies, tenzij Rackspace een overeenkomst tekende waarin het beloofde de patenttrol niet eerst te zullen aanklagen. Het cloudhostingbedrijf weigerde dat. Ars Technica meldt dat dit soort overeenkomsten een gangbare praktijk is van patentbedrijven.

Rackspace ging in 2010 al een overeenkomst aan met IP Nav, een megapatentbedrijf dat onder meer Parallel Iron in zijn bezit heeft. Die deal stelt dat de twee partijen elkaar niet zullen aanklagen. Toen Parallel Iron vervolgens de zaak aanhangig maakte tegen Rackspace, brak IP Nav als eigenaar van het patentbedrijf deze overeenkomst.

'Onrechtvaardig'

Parallel Iron neemt vaker Hadoop op de korrel en volgens Schoenbaum is de openingszet tegen Rackspace de nieuwste in een serie van 23 rechtszaken die het patentbedrijf sinds juni vorig jaar is gestart. De cloudhoster eist nu een schadevergoeding wegens contractbreuk en een verklaring van de rechter dat de drie patenten niet worden geschonden.

Schoenbaum trekt nu ten strijde in de naam van bedrijfsinnovatie en alle organisaties die te maken krijgen met patentbedrijven. Hij beklaagt zich over IP Nav dat zegt juist de kleine man te beschermen. “Er zijn maar weinig trollen beruchter dan IP Nav en een patenttrol die de belangen van kleine bedrijven behartigt, bestaat niet."

“Deze aangeklaagde partijen - waar Amerika's innovatiefste bedrijven tussen zitten - kopiëren geen patenten en stelen niet van patentbezitters. Ze hebben vaak geen weet van deze patenten tot ze een dagvaarding krijgen. Dit is onrechtvaardig", aldus de Rackspace-directeur.