In de uitzending van maandagavond lanceerde Radar de site Ontgoogelen.nl. Daarop staan tips voor mensen die iets willen doen tegen negatieve informatie over henzelf op internet.

Daar kan alle reden toe zijn, meent Radar. "Stel dat een werkgever besluit om een sollicitant te googlen en hij ziet een gepost bericht op een forum over zelfmoord. Op dat moment kan de werkgever besluiten niet met de sollicitant door te gaan terwijl het bericht jaren geleden gepost is en de sollicitant inmiddels spijt heeft van zijn uitingen."

Volgens Radar is het niet eenvoudig om iets te doen tegen onjuiste informatie. Als voorbeeld haalde het programma onder meer een forumpagina van de Radar-site aan. Daarop werd een bedrijf ten onrechte beschuldigd. Hoewel Radar het onjuiste bericht verwijderde, bleef de tekst zichtbaar via Google.

Volgens Google heeft het weinig zin om te klagen bij de zoekmachine. "Wanneer er informatie op webpagina's staat, die de consument verwijderd wil hebben, dient deze zich te richten tot de eigenaar van de website waarop de informatie gepubliceerd staat", stelt het bedrijf in een reactie. "Wanneer de informatie verwijderd is, zal Google de nieuwe pagina indexeren, waardoor de informatie tevens niet meer naar voren komt in de zoekresultaten."

Stappenplan

In de uitzending kwam ook Jeroen van de Wiel aan het woord. Hij wees op de dienst Archive.org, die internetpagina's indexeert. Op die manier is het mogelijk om inmiddels verdwenen pagina's op te vragen. "Alles blijft terug te vinden", aldus Van de Wiel.

Op zijn site heeft Radar een stappenplan gezet om iets te ondernemen tegen negatieve of onjuiste informatie. Het programma adviseert mensen onder meer om Google te misleiden, door allerlei pagina's over jezelf aan te maken.

"Google indexeert de meest bezochte sites als eerste. Zorg ervoor dat je op een andere manier in de toptien van Google terecht komt. Creëer bijvoorbeeld heel veel sites over jezelf en zorg ervoor dat je de weblogs naar jezelf vernoemt. Of maak zoveel mogelijk links of content aan waardoor deze informatie in de toptien van Google verschijnt."