Radioportal RadioFM.nl eist van BUMA/Stemra terugbetaling van de licentie voor het embedden van muziekstreams. Advocaat Mark Krul heeft daartoe een sommatie gestuurd naar de auteursrechtenorganisatie. De eis is vergelijkbaar met de voorbeeldbrief van de Piratenpartij, eveneens opgesteld door Krul.

Onterechte heffing

Vorige week werd bekend dat BUMA voor 2014 geen heffing meer int. Dit naar aanleiding van het recentelijk arrest van het EU-Hof, dat oordeelde dat linken (en embedden) naar vrij beschikbare content geen inbreuk op het auteursrecht is.

Maar BUMA stelt dat de vorig jaar geïnde taks niet wordt terugbetaald, die overeenkomst is en blijft rechtsgeldig. Daar verzet RadioFM zich tegen. Advocaat Krul: "Aangezien voor het betreffende muziekgebruik geen licentie vereist is, heeft BUMA/Stemra ten onrechte aanspraak gemaakt op de licentievergoeding. Ze hebben feitelijk iets 'verkocht' dat niet bestond."

Ook Sena trekt embedtaks in

Boersma van RadioFM laat weten dat ook Sena, die over naburige rechten gaat, inmiddels geen embedheffing meer eist. Waarschijnlijk zal RadioFM ook daar de onterecht geïnde heffing terugeisen. Ook concurrent Nederland.FM overweegt om de onterechte heffingen terug te eisen. Sena was niet bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.