Dat staat in de plannen van Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, voor de etherradio in Nederland. In ruil voor een gegarandeerde verlenging van de FM-vergunningen, moeten de radiostations beginnen met de overstap naar digitale radio. Tussen 2011 (wanneer de huidige vergunningen aflopen) en 2017 moeten de stations hun programma's zowel via de FM als T-DAB uitzenden.

In het verleden was er bij radiostations nog weinig animo om over te stappen naar digitale frequenties, omdat het weinig zou opleveren. Maar omdat Heemskerk de commerciële FM-radiostations heeft gegarandeerd dat ze hun FM-frequentie na 2011 nog zes jaar mogen behouden voor een lagere prijs, zijn de stations toch overstag gegaan. Ze zijn dan ook blij met de uitkomst van de onderhandelingen.

Digitaal levert weinig op

Voor Martin Banga, directeur van Sky Radio en voorzitter van de vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) hoeven de stations minder te betalen voor de FM-frequenties dan in 2003, en is er nu dus geld voor investeringen in digitale radio. "Digitaliseren kost veel geld en levert nog weinig op, omdat vrijwel niemand een digitale ontvanger heeft. Het levert vooralsnog geen extra luisteraars op, dus geen extra reclame-inkomsten."

Volgens Heemskerk kunnen er door de digitalisering van de huidige analoge etherradio op termijn meer (diverse) zenders worden geaccommodeerd en neemt voor de consument zowel de geluidskwaliteit als het luistergemak toe. Zo is digitale radio in de auto storingvrij en in cd-kwaliteit te ontvangen. Digitalisering maakt het daarnaast volgens Heemskerk mogelijk om radio te verrijken met nieuwe innovatieve diensten, zoals het eenvoudig opnemen van net beluisterde nummers en het terugluisteren van file-informatie.

Auteursrechten

Volgens Banga is het terugluisteren van muziek in theorie mogelijk, maar houdt hij nog een slag om de arm of dit aangeboden gaat worden, omdat dit auteursrechtelijk moeilijk ligt. "Dat zie je vaak, dat auteursrechten remmend werken op digitalisering."

Heemskerk wil dat de vergunninghouders er voor zorgen dat digitale radio via T-DAB per 1 september 2015 in ten minste 80 procent van Nederland is te ontvangen en digitale radio in Nederland echt vorm krijgt. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio.

Weinig digitale ontvangers

Volgens Banga moet er nog een hoop gebeuren om T-DAB aan de man te krijgen. De enige die nu al digitale radio uitzendt is de publieke omroep en die heeft een landelijke dekking van circa 50 procent. "Ik schat dat 2.000 mensen de apparatuur hebben om daadwerkelijk T-DAB te kunnen ontvangen, dus het gaat slechts om een handjevol mensen dat digitaal radio luistert. Vergelijk dat met de 40 miljoen ontvangers die FM kunnen ontvangen. Dat betekent dus dat overstappen naar T-DAB relatief veel geld kost, en maar weinig geld oplevert."

Banga schat dat de commerciële radiostations gezamenlijk jaarlijks vele miljoenen kwijt zijn om landelijke dekking van digitale radio te krijgen. Daarbovenop zullen de radiostations een grote reclamecampagne moeten starten om mensen aan te moedigen om naar digitale radio te gaan luisteren.