Bij het afgaan van het luchtalarm werd ook meteen de waarschuwingsdienst NL-Alert getest. Hierbij ontvangen Nederlanders automatisch een sms'je als er een ramp is en vandaag werd getest of het toestel en het netwerk goed zijn ingesteld. Maar niet iedereen ontving deze sms. Dat komt doordat veel toestellen nog niet klaar zijn voor de netwerkfunctie die het systeem mogelijk maken. En sommige netwerken hebben daarom besloten dit nog even niet in te schakelen.

Sms naar omgeving

Met Cell Broadcast worden sms'jes niet verstuurd naar bijvoorbeeld een lijst nummers, maar naar alle toestellen die zich in een cel, een gebied rond de antenne, bevinden. “Dat heeft als voordeel dat mensen zich niet hoeven aan te melden en dat je een waarschuwing op een specifieke locatie kunt zenden", vertelt woordvoerder Edmond Messchaert van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan Webwereld.

NL-Alert is zodoende al ingezet bij grote branden in Meppel en Tolbert. Bij de branden waarbij veel rook vrijkwam, werden omwonende gewaarschuwd door een waarschuwing over Cell Broadcast. “In november hebben we besloten om een start te maken met dit systeem, dat nu al door meer dan 50 procent van de ontvangers wordt ondersteund. Het is de bedoeling om dit de komende jaren uit te breiden", aldus de woordvoerder.

Niet ingeschakeld

Cell Broadcast wordt echter nog niet op alle toestellen ondersteund. En omdat Cell Broadcast over een 3G-netwerk bij bepaalde toestellen problemen oplevert, heeft onder meer Vodafone besloten de functie over 3G nog niet in te schakelen. “De verwachting is dat dit over enkele weken gaat gebeuren", zegt Richard Mes van Vodafone. “We wachten tot fabrikanten met een software-update zijn gekomen zodat klanten geen overlast ondervinden als Cell Broadcast wordt ingeschakeld." Ook T-Mobile meldt hetzelfde. “Ons systeem is helemaal klaar voor Cell Broadcast, het wachten is tot fabrikanten met de update komen", aldus T-Mobile-woordvoerder Michael Vos.

KPN heeft Cell Broadcast wel ingeschakeld op het 3G-netwerk. Waarom dat dan wel werkt bij deze provider, of dat er kleine storingen op de koop toe worden genomen kon KPN maandagmiddag nog niet vertellen. Op de site NederlandVeilig.nl is een instelhulp te vinden waarmee mensen hun toestel geschikt kunnen maken om de sms'jes te ontvangen. In de meeste gevallen gaat het dan om handmatige instellingen in het netwerkconfiguratiemenu in de telefoon.

De functie wordt nog niet ondersteund bij veelgebruikte telefoons als alle iPhones. “Er zijn dan ook twee problemen", vertelt de Vodafone-woordvoerder. “Je hebt toestellen die het helemaal niet ondersteunen én je hebt toestellen die problemen ondervinden als de functie wordt ingezet." Voor de laatste categorie komen er dus updates. De Galaxy S-lijn van Samsung wordt momenteel niet standaard ondersteund, maar Cell Broadcast is bij deze toestellen wel in te schakelen .

Privacyongevoelig

Na de test van vandaag wordt bekeken hoe het verzenden van de waarschuwing precies is gelopen. Er wordt geen terugkoppeling gemaakt, waardoor bijvoorbeeld het ministerie kan zien wie de ontvangers zijn geweest van het sms'je. “Het systeem is privacyongevoelig", vertelt de woordvoerder van het ministerie van Justitie. “Maar dat betekent wel dat we door het uitvoeren van representatieve steekproeven moeten kijken wat het bereik is geweest."

Vanaf nu worden niet iedere eerste maandag van de maand mensen lastiggevallen met zo'n test-sms'je. Er volgen dit jaar nog twee tests: eentje op 6 mei en later nog een op 4 november. Bij de test in mei moet dus de Cell Broadcast over 3G bij Vodafone ook al zijn ingeschakeld. En als toestelleveranciers dan inderdaad een update hebben uitgebracht waarbij de functie stabiel kan worden ingezet, geldt dat dus ook voor T-Mobile.