De man, Lonnie Charles Denison, richtte zijn woede op het Californische Independent System Operator-agentschap, ISO. Denison was verbolgen na een arbeidsconflict met zijn werkgever, Science Applications International, dat it-diensten levert aan ISO. ISO beheert de stroomkabels en de handel in energiebronnen voor de staat Californië, zo meldt The Register.

Nadat Denison op zondag tevergeefs probeerde het netwerk van de ISO op afstand aan te vallen, besloot hij 's nachts het complex te betreden met zijn beveiligingspasje. Eenmaal binnen drukte hij op een noodknop waarmee een groot deel van het datacentrum van de instelling werd platgelegd. Hierdoor lag de energiehandel maandagochtend enkele uren stil.

Maandag verstuurde de wraakzuchtige werknemer nog een bommelding via een e-mail, waarop de kantoren van de ISO ontruimd werden.

Dit alles leidde echter niet tot het uitvallen van de stroom, maar volgens de FBI, die Denison woensdag arresteerde, was de stroomvoorziening wel in gevaar gekomen als de aanval zich tijdens kantooruren had voorgedaan.

Kernonderzeeër

Denison treedt in de voetsporen van een andere Amerikaanse it'er, Richard Sylvestre, wiens uit de hand gelopen kwajongensstreken eerder bijna leiden tot een botsing tussen twee Amerikaanse kernonderzeeërs.

Denison riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar of een boete van 5000 dollar voor zijn daden. Sylvestre moest voor tien jaar de cel in, maar kwam uiteindelijk na achttien maanden vrij.