Randstad Holding stopt met de portal omdat 'de online advertentiemarkt onder druk staat en de markt voor werving en selectie sterk is teruggevallen', zo meldt woordvoerder Maarten den Ottolander.

Randstad Holding stak vorig jaar 68 miljoen euro in Newmonday.com, dat een joint-venture met VNU Business Publications is. Die uitgever van onder meer Intermediair en Computable zal een deel van de activiteiten van de site voortzetten onder eigen paraplu. Hoe precies is nog onduidelijk.

Bij Newmonday werkten 140 mensen. Ongeveer veertig daarvan krijgen werk bij VNU Business Publications in Nederland en Groot-Brittannië. De rest van de werknemers zal door de Randstad Holding worden begeleid naar de arbeidsmarkt.

De site wilde naar eigen zeggen de hoger opgeleide werkzoekende en werkgever online bij elkaar brengen via cv-databanken, waarbij sollicitanten hun profiel konden opgeven. Vervolgens selecteerde Newmonday zelf een aantal vacatures om ze onder de aandacht van werkgevers te brengen, het zogeheten listing.

Profielen

Volgens Den Ottolander van Randstad Holding verdwijnt de url niet. De databank met tienduizenden profielen blijft in handen van Randstad Holding en VNU Business Publications. Randstad Holding gaat zijn online activiteiten concentreren op eigen sites als Randstad.nl en Yachtgroup.com.

Randstad Holding ontkent dat er fouten zijn gemaakt. 'Omzet en winst waren niet als verwacht. We zijn niet de enige die zulke problemen is tegengekomen.'

Newmonday telde vestigingen in Nederland, Groot-Brittanië, Spanje, Italië, Frankrijk en België. VNU Business Publications blijkt nog alleen bezig actief op de eerste twee markten, waarbij de loopbaanmarkt meer via print en elektronische beurzen, dan via internet wordt bediend.

Randstad Holding benadrukt dat Newmonday wel 'goed liep'. Het maakte zelfs winst. Partner VNU Business spreekt echter over 'break-even draaien'.

Ook Randstad Holding verwacht volgens zijn woordvoerder dat als de markt voor werving en selectie zich herstelt, werkzoekenden internetsites 'vooral secundair gaan gebruiken'.

Randstad Holding wil niet zeggen hoeveel geld het aan Newmonday heeft verloren. Het zegt een deel van de investeringen weer terug te krijgen.

De prestaties van loopbaansites zijn wisselend. Clickwork van PCM ligt stil. VNU's Banennet is al verdwenen. Monsterboard en Jobnew s maken naar eigen zeggen winst.