"Deze uitspraak is een mijlpaal in strijd tegen het illegale gebruik van muziek op internet", jubelt Harald Heker, baas van de Duitse royaltyorganisatie GEMA. "Dit betekent dat de hostingdienst zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van muziekuitwisseling."

GEMA was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat RapidShare nummers uit de catalogus van GEMA beschikbaar stelt. Die 5000 tracks hebben volgens de rechter een gezamenlijke waarde van 24 miljoen euro. RapidShare moet alle GEMA-tracks deleten van zijn servers en er in het vervolg proactief op gaan filteren.

Hashcode

RapidShare verwijderde al bestanden als rechtenhouders daar om vragen. Om te zorgen dat bestanden niet opnieuw geüpload worden, koppelen ze een hashcode aan de bestanden om de 'illegale' bestanden preventief te filteren. Volgens de rechter is deze techniek niet afdoende. RapidShare heeft inmiddels aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

In oktober 2008 werd RapidShare ook al door de rechter gemaand veel meer te doen om schending van auteursrechten te voorkomen. Als reactie daarop liet RapidShare destijds weten dat het tegen "upload control" is en dat ze nooit zullen spioneren in de bestanden van klanten, "niet nu en niet in de toekomst".

Zwitserland

De populaire bestandsuitwisselingsdienst RapidShare is een van oorsprong Duits bedrijf, maar opereert vanuit Zwitserland. Volgens Alexa.com is de site de op 16 na best bezochte site ter wereld. De site biedt zowel gratis als betaalde hosting.