Het team achter mini-pc Raspberry Pi komt op veler verzoek met een model dat meer werkgeheugen heeft. In plaats van een derde model toe te voegen, wordt het werkgeheugen van model B per direct standaard vergroot naar 512 MB. Daarmee kan de Pi gemakkelijker als basis voor een allround computer functioneren en toepassingen zoals Java beter draaien.

Twee modellen Pi's

Tot op heden waren er twee modellen van de mini-computer beschikbaar. Beide versies hebben een 700 MHz-processor en draaien op Linux. De versie van 35 dollar (ongeveer 27 euro) beschikt over 256 MB RAM, de 25 dollar-versie (17 euro) moet het doen met 128MB aan geheugen. De duurdere versie beschikt ook over een ethernet-poort.

Voor veel gebruikers bleek het werkgeheugen al snel onvoldoende. Pete Lomas van de Raspberry Pi Foundationin liet desgevraagd eind maart in een blogpost al weten dat dit vanwege het kostenplaatje nog wel even zou duren. Door de immense populariteit van de open source minicomputer lijkt dat probleem inmiddels opgelost.

Ontwikkeling gaat hard

De ontwikkeling van de Raspberry Pi staat de afgelopen maanden niet stil. In september nog werd geruisloos de bijgeschaafde 2.0-versie uitgerold. Daarnaast is er onder meer al een eigen Linux-distro ontwikkelt (Raspbian Wheezy), koppeling met Kindle e-reader gerealiseerd en lukte het al vroeg om het mobielebesturingssysteem Firefox OS op de Pi te laten draaien. Het project van Eben Upton ontving inmiddels ook een eervolle vermelding van MIT.