De productie van Raspberry Pi is flink opgeschroefd. De ultragoedkope minicomputer was vanwege de gigantische vraag maandenlang moeilijk verkrijgbaar bij aanbieders. Liz Upton, de enige fulltime medewerker van de Raspberry Pi Foundation, blogt dat er momenteel 4000 stuks per dag worden geproduceerd.

Honderdduizenden op wachtlijst

Het duurde lang voordat de massaproductie voor de Raspberry Pi op gang kwam. De Britse goedkope minicomputer, oorspronkelijk bedacht om het ict-onderwijs te stimuleren, bleek al snel een hebbeding voor techneuten. De wachtlijst liep naar verluidt zelfs op tot 345.000 mensen.

Om aan de vraag te voldoen opende hardwarewinkel RC Components zelfs een eigen webwinkel. Samen met Farnell zijn zij de enige aanbieders van de Raspberry Pi. Begin maart raakten beide sites overbelast op het moment dat de verkoop van start ging. Binnen enkele minuten waren alle 10.000 stuks op en moesten klanten het doen met een pre-orderpagina.

Grotere bestellingen ook mogelijk

Door die massale vraag naar de mini-pc moesten de twee aanbieders al snel een maximum van één Pi per persoon opleggen. Deze is nu opgeheven, laat Upton tevens weten op het blog. Scholen en bedrijven kunnen nu ook in grotere hoeveelheden bestellen. Hoe lang het duurt voordat de bestelling binnen is, blijkt na korte check van Webwereld tussen de 5 en 11 weken te liggen.

De mini-PC Raspberry Pi is ontwikkeld door programmeur David Braben, de man achter het bekende computerspel Elite uit de vroege jaren '80. De Pi heeft een 700 MHz ARM-processor en draait Debian GNU/Linux. Aanvulende software wordt standaard meegeleverd en bestaat uit webbrowser Iceweasel, office suite Calligra en programmeertaal Python.

David Braben laat de Raspberry Pi zien en legt uit wat de mini-computer allemaal kan: