In een interview met de Britse krant The Guardian zegt Rob Glaser donderdag: "Ongeveer de helft van alle muziek op Ipods is illegaal verkregen, ofwel via illegale p2p-netwerken ofwel via het illegale rippen van cd's van vrienden."

Aan de basis van de uitspraak van Glaser lijkt zijn ongenoegen te liggen over het gebrek aan interoperabiliteit van de iPod. "De muziekindustrie heeft een fout gemaakt, niet door in te stemmen met Apple's vaste prijs-niveau voor muzieknummers, waar alle aandacht op gevestigd is, maar door Apple toe te staan apparaten te ontwikkelen die niet toegankelijk zijn voor andere fabrikanten", zegt Glaser.

Glaser zegt dat het gemiddelde aantal nummers dat voor de Ipod verkocht wordt 25 is. "Maar," zegt Glaser, "er staan veel meer dan 25 nummers op Ipods." Volgens de Real Networks-voorman is er een eenvoudige oplossing voor mensen die muziek willen die ze op alle apparaten kunnen afspelen: "Als je alle muziek op alle apparaten wil afspelen is er een hele makkelijke oplossing: stelen." Volgen Glaser vormen illegale downloads en kopieën 'de enige manier' om aan muziek te komen die overal te gebruiken is zonder kopieërbeveiliging.