De MPAA beschuldigt RealNetworks ervan dat het z'n klanten toestaat om auteursrechtelijk beschermde dvd's te kopiëren met behulp van RealDVD software , een programma dat begin september werd uitgebracht.

RealNetworks is zich echter van geen kwaad bewust en beweert dat RealDVD volledig voldoet aan alle eisen die worden gesteld in de DVD Copy Control license agreement. Om die reden richt het bedrijf de pijlen nu in een eigen rechtszaak tot zeven filmstudio's en de DVD Copy Control Association.

Deze laatste organisatie beheert het Content Scramble System (CSS), oftewel, de versleuteltechnologie die gebruikt wordt voor dvd's, om ervoor te zorgen dat deze niet zomaar gekopieerd kunnen worden. RealNetworks wil dat een rechter bepaalt dat RealDVD zich volledig houdt aan de richtlijnen van CSS. RealDVD stelt gebruikers in staat om een lokale kopie van een dvd te maken, maar deze kan vervolgens niet worden gedistribueerd, omdat de kopie is gekoppeld aan de pc.

Niet de eerste rechtszaak

De rechtszaak van MPAA richt zich juist op het tegenovergestelde en beoogt dat RealNetworks wordt gedwongen om de software van RealDVD aan te passen en de geleden schade te vergoeden. Het is niet voor het eerst dat MPAA een dergelijke rechtszaak aanspant. In 2007 diende er al een zaak van MPAA tegen Kaleidescape, de ontwikkelaars van een gelijksoortig product als RealDVD.

In maart 2007 besloot een rechter dat Kaleidscape niet in overtreding was en velde zijn oordeel in het nadeel van MPAA. RealNetworks heeft dan ook geen goed woord over voor de rechtszaak, laat het bedrijf weten via een persbericht: "Ze hebben deze zaak één keer verloren en proberen nu een ander resultaat te boeken in een andere rechtszaak. We zijn teleurgesteld dat de filmindustrie dezelfde koers vaart als de muziekindustrie destijds en probeert om nieuwe technologieën de kop in te drukken, in plaats van ze te omarmen."

StealNetworks

MPAA ziet dat echter anders en beweert dat RealDVD de U.S. Digital Millennium Copyright Act (DMCA) overtreedt, door de kopieerbeveiliging van dvd's te omzeilen. Volgens de organisatie stelt RealDVD de gebruiker in staat om een dvd te huren, deze te rippen op de pc en het schijfje vervolgens te retourneren, zonder het origineel te hoeven kopen.

Greg Goeckner, executive vice president van MPAA: "RealDVD zou eigenlijk StealDVD genoemd moeten worden. Wij zullen ons verdedigen tegen bedrijven die producten op de markt brengen om consumenten te misleiden en die de wet overduidelijk overtreden."

Over angst voor nieuwe technologieën wil Goeckner niets weten, volgens hem heeft de filmindustrie de afgelopen jaren juist veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën die het mogelijk en legaal moeten maken om online video te benaderen.