Het opvallende open source-initiatief van RealNetworks werd deze zomer al aangekondigd. Deze week is het eindelijk zo ver. Volgens Real is er onder ontwikkelaars zeer veel belangstelling voor de broncode. Sinds de eerste aankondiging hebben zich al tweeduizend ontwikkelaars aangemeld voor Helix, zoals het initiatief wordt genoemd. De Helix DNA Client zal vanaf vandaag zijn te downloaden bij Real. Dit is de open source-versie van de motor die ook in de commerciële RealOne speler zit van het bedrijf. Deze motor kan door ontwikkelaars worden gebruik in diverse apparaten, zoals mobiele telefoons, opzetkastjes en computers.

Eigen versie

Momenteel is de client geschikt voor Windows, Apple en Linux. Met enige aanpassingen kan de speler ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld Symbian en Palm. "In essentie geven we mensen de mogelijkheid om een eigen versie te bouwen van de RealOne speler", aldus Dan Sheeran van RealNetworks. Met de stap wil RealNetworks zijn technologie nog populairder maken dan nu het geval is. Momenteel gebruiken naar schatting wereldwijd 300 miljoen mensen de speler van Real. Volgens topman Rob Glaser moeten dat er binnen vijf jaar één miljard zijn. Nu nog wordt de speler vooral op pc's gebruikt, in de toekomst moet de speler in alle mogelijke apparaten zitten, zo is de bedoeling.

Codec

Real geeft overigens niet de totale broncode vrij. Zo krijgen ontwikkelaars geen vrije toegang tot de prijzige compressie/decompressie-technologie (codec). Wel verstrekt Real een gecompileerde versie van de codec-software. Ook de broncode voor het branden van cd's blijft geheim. De Helix DNA Client ondersteunt standaard RealAudio en RealVideo, mp3, MPEG4, H.263 en het in mobiele telefoons vaak gebruikte 3GPP. Windows Media krijgt – anders dan eerder werd aangekondigd – geen standaard ondersteuning. Real hoopt dat de open source-gemeenschap deze taak op zich neemt.