Op de website van Global Forest Watch kan de ontbossing vanaf 2000 worden bekeken. De interactieve kaart is zeer gedetailleerd en gekapte bomen kunnen tot op straatniveau worden gespot, ook in Nederland. De kaart laat ook zien of er ondertussen weer nieuwe bomen zijn bijgekomen.

Cloud computing berekent bosafname

Met de tool kan ook worden uitgerekend hoeveel hectare bos er is bijgekomen en hoeveel weer is bijgekomen sinds 2000 (of een recenter jaar). Voor Nederland kwamen we uit op ruim 18.000 hectare verlies aan bos en bijna 8.000 hectare nieuw bos. Wereldwijd kwam de Global Forest Watch over dezelfde periode uit op een verlies van 260 miljoen hectare en 80 miljoen nieuwe aanwas.

Global Forest Watch maakt gebruik van de cloud computing-faciliteiten van de Google Earth Engine. Deze heeft in enkele dagen meer dan 650.000 satellietbeelden van de Landsat 7 geanalyseerd. Er wordt niet alleen van satellietbeelden gebruik gemaakt, maar ook van lokale gegevens. Het levert een kaart op met een wereldwijde resolutie van dertig bij dertig vierkante meter. Een boom wordt pas als onderdeel van een bos gezien wanneer deze hoger is dan vijf meter. Google heeft ook een alternatieve kaart op appspot gezet. Hierop staan links naar enkele voorbeeldlocaties, zoals bosbranden.

Unilever en Nestle ook betrokken

Het project wordt geleid door de Universiteit van Maryland en gefinancierd door totaal veertig milieuorganisaties, bedrijven en overheden. De door de universiteit ontwikkelde methode om ontbossing te monitoren werd afgelopen november in het wetenschappelijke tijdschrift Science gepubliceerd.

Onder de bedrijven zijn onder meer levensmiddelengiganten Unilever en Nestle. Volgens Unilever-CEO Paul Polman vormt ontbossing een gevaar voor bedrijven die afhankelijk zijn van bossen. Global Forest Watch richt zich vooral op politici, beleidsmakers en de lokale bevolking.

Verdwenen bos tussen 2000 en 2013 (via appspot). Zie ook de volledige site van Global Forest Watch.